Popradské letisko bilancuje, počet cestujúcich narástol

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Douglas
Lietadlo Douglas DC-6. Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

POPRAD 17. januára (WEBNOVINY) – V roku 2012 vybavilo Letisko Poprad-Tatry 30 487 cestujúcich. Je to o 24 % viac ako v roku 2011.

Vlani narástol aj pohyb lietadiel na popradskom letisku na 7341, čo je o 6 % viac ako v roku 2011, informovala riaditeľka popradského letiska Ivana Herkeľová. V decembri a januári bolo popradské letisko cieľom charterových letov z Moskvy, Kyjeva a Charkova.

Pod Tatrami sa objavili lietadlá rôznych typov, od 50-miestneho Canadair CRJ200 až po 214-miestny Tupolev TU-204. Počas novoročných sviatkov priletelo do Popradu o 10 % viac turistov ako v predchádzajúcej zime.

V letnej sezóne 2013 by mali mať slovenskí turisti opäť možnosť letieť priamo z Popradu do bulharského Burgasu na pobreží Čierneho mora a do tureckej Antalye na pobreží Stredozemného mora.

Letisko Poprad-Tatry plánuje v tomto roku začať s výstavbou novej odletovej haly. Odletová hala sa bude nachádzať východne od existujúcej novostavby príletovej haly. Vďaka novej odletovej hale bude môcť letisko fyzicky oddeliť schengenských a neschengenských cestujúcich. Nové priestory tiež umožnia súčasne vybaviť dve dopravné lietadlá. Zároveň sa zvýši pohodlie pre cestujúcich.

Súčasne s výstavbou novej odletovej haly pripravuje letisko rozšírenie parkoviska pred terminálom. Stavebné práce sa budú robiť počas prevádzky letiska. Len dočasne budú isté obmedzenia využitia východnej časti vybavovacej plochy a príletovej haly. Po dostavbe odletovej haly bude súčasná hala v pôvodnom objekte letiska slúžiť na vybavenie letov aerotaxi a súkromných lietadiel všeobecného letectva. Nová odletová hala bude stáť 2,835 mil. eur a hotová by mala byť do konca tohto roku.

Medzinárodné letisko Poprad-Tatry leží vo výške 718 metrov n. m. a je najvyššie položeným letiskom pre dopravné lietadlá na krátke a stredné trate v strednej Európe.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Letisko Poprad-Tatry