Parlament rozhádal podľa opozície zákon šitý pre Pentu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tomas malatinsky
Minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský počas zasadnutia 14. schôdze NR SR. Bratislava, 29. január 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 29. januára (WEBNOVINY) – Poslanci Národnej rady SR (NR SR) schválili novelu zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energií (OZE).

Poslanci v rámci tejto novely schválili aj pozmeňujúci návrh poslanca za stranu Smer-SD Maroša Kondróta, ktorý navrhol vypustenie ustanovenia, vďaka ktorému sa mali po novom podporiť elektrárne s vysoko účinnou kombinovanou výrobou s inštalovaným výkonom do 300 megawattov, respektíve bez obmedzenia výkonu.

Podpora elektrární s vysoko účinnou kombinovanou výrobou (KVET) tak zostane nezmenená, nárok na podporu budú mať len zdroje do výkonu 200 megawattov.

Opoziční poslanci označili kvôli spomínanému ustanoveniu celú novelu ako „šitú na mieru“ pre finančnú skupinu Penta. Novela mala byť šitá na mieru spomínanej skupine tým, že podporu od štátu na obdobie pätnástich rokov by mohol po modernizácii získať aj bratislavský paroplynový cyklus (PPC), ktorý vlastní Penta.

Minister hospodárstva Tomáš Malatinský na záver rozpravy k tejto novele všetky dohady a obvinenia rázne odmietol. “V tomto zákone riešime podnety, ktoré máme z Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Chceme vytvoriť regulačnému úradu priestor na prijatie opatrení, ktorými by sa práve vysoké tarify (v cenách elektriny – pozn. red.) dokázali znížiť,“ uviedol na záver rozpravy Malatinský.

Opozičným poslancom sa nepáčilo ani pôvodne navrhované vypustenie ustanovenia v novele zákona o podpore OZE, ktoré ukladalo investorovi pri modernizácii starého zdroja a následnom žiadaní o dotácie na obdobie pätnástich rokov preinvestovať minimálne 50 % investičných prostriedkov z hodnoty zariadenia.

Poslanec Kondrót tiež pri tomto bode navrhol zmenu, ktorú poslanci schválili. Podľa jeho pozmeňujúceho návrhu tak 50-percentná hranica preinvestovania prostriedkov zostala. Investor môže po novom preinvestovať aj menej, no dotáciu na elektrinu vyrobenú prostredníctvom KVETu bude mať nižšiu.

Novelou zákona by sa mali podľa MH obmedziť nekalé praktiky niektorých výrobcov elektriny z obnoviteľných zdrojov, ako aj eliminovať negatívne dopady z ich podpory na koncovú cenu elektriny. „Oblasť vzťahov týkajúcich sa obnoviteľných zdrojov energie sa neustále rozvíja, pričom sa hľadajú čo najefektívnejšie formy jej podpory. Právna úprava však musí obsahovať a zohľadňovať nielen oprávnené záujmy regulovaných subjektov pri výrobe elektriny a biometánu, ale taktiež musí obmedziť nekalé praktiky niektorých výrobcov elektriny pri výrobe elektriny, ako aj znížiť dopady na koncového odberateľa elektriny z dôvodu rastu cien elektriny,“ uviedlo ministerstvo.

Podľa novely zákona sa zúži podpora pre slnečné elektrárne. Podpory sa dočkajú len výrobcovia elektriny prostredníctvom slnečných elektrární s výkonom do 30 kilowattov. Doteraz to bolo do 100 kilowattov. “Zužuje sa rozsah podpory pre zariadenia výrobcov elektriny využívajúce ako zdroj slnečnú energiu aj pre to, aby sa eliminovalo premietnutie nákladov do koncovej ceny za dodávku elektriny pre všetkých odberateľov elektriny,“ zdôvodnilo ministerstvo hospodárstva. Po novom sa tiež nebude vzťahovať podpora na výrobcu elektriny, ktorý ju vyrába prostredníctvom vodnej elektrárne s inštalovaným výkonom nad päť megawattov.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Tomáš Malatinský
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikyPenta