Štát bude nakupovať po novom, Kaliňákova novela prešla

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze, euro
Foto: SITA/Marián Peiger

Zákon schválili poslanci

Parlament v utorok schválil vládny návrh veľkej novely zákona o verejnom obstarávaní. Z prítomných 138 poslancov hlasovalo za 85, proti boli dvaja a zdržalo sa 51 zákonodarcov.

Pred záverečným hlasovaním poslanci Smeru-SD súhlasili s väčšinou bodov rozsiahleho pozmeňujúceho návrhu Michala Bagačku (Smer), ktorý bol reakciou na prijatie malej novely verejného obstarávania, ale zavádza aj niekoľko zmien a úprav.

Prešli aj viaceré pozmeňujúce návrhy opozičných poslancov.

Veľká novela verejného obstarávania má nadobudnúť účinnosť 1. júla, s výnimkou časti o certifikácii elektronických zariadení, ktorá bude účinná od 1. januára 2014.

BRATISLAVA 19. marca (WEBNOVINY) – Za veľmi neštandardný označila poslankyňa Lucia Žitňanská z SDKÚ-DS proces prijímania zmien vo verejnom obstarávaní v parlamente.

Ako v utorok povedala v reakcii na schválenie veľkej novely zákona o verejnom obstarávaní, zákony tohto významu by takýmto neštandardným procesom prechádzať nemali, pretože sa to potom prejavuje na ich kvalite.

„Je dobré, že poslanci dostali čas aj cez víkend a aj pondelok si preštudovať všetky pozmeňujúce návrhy, aby mohli vedieť, o čom hlasujú. Napriek tomu, že aj nám prešli pozmeňujúce návrhy, sme sa zdržali práve preto, že návrh zákona bol sprevádzaný neštandardným legislatívnym procesom,“ uviedla Žitňanská.

Zmena pre nadlimitné zákazky

Až prax podľa nej ukáže, aké problémy pri aplikácii tohto zákona vzniknú, keďže neštandardný proces sa nevyhnutne musí niekde prejaviť.

Žitňanskú teší, že prešli pozmeňujúce návrhy opozície, vrátane jej, ktoré podľa nej pomáhajú vylepšovať návrh zákona.

„Za SDKÚ-DS môžem povedať, že nás teší, že sa podarilo obmedziť monopol ministerstva vnútra na spoločné verejné obstarávania pre všetky ostatné ministerstvá. Podarilo sa presadiť, aby ministerstvá, pokiaľ v prieskumoch trhu zistia, že vedia nakúpiť lacnejšie, budú môcť nakúpiť lacnejšie,“ povedala Žitňanská.

Podľa nej sa podarilo presadiť aj zmenu pre nadlimitné zákazky. Ako uviedla, uchádzači o nadlimitné zákazky nebudú musieť preukazovať, že už dodali v inom obstarávaní rovnakú zákazku v hodnote tristonásobne vyššej než je samotné obstarávanie. „Myslím si, že to je dobré a podporí to súťaž,“ dodala.

Ocenila dosiahnutie kompromisu

Lucia žitňanská
Foto: SITA/Diana Černáková

Poslankyňa SDKÚ-DS ocenila aj dosiahnutie kompromisu v zložení a kompetenciách budúcej Rady Úradu pre verejné obstarávanie. Pôjde o druhostupňový orgán, ktorý bude posudzovať odvolania proti rozhodnutiam úradu o námietkach.

Bude skúmať aj možnosti uzatvárania dodatkov k zmluvám, či sa budú môcť napríklad zvyšovať ceny zákaziek.

„Rada získava naozaj významné kompetencie a asi to budeme musieť pozorovať. Je fakt, že aj tu došlo k určitému kompromisu, že zástupcov úradu je v rade menej, ako bol pôvodný návrh ministra Kaliňáka,“ povedala Žitňanská.

Podľa nej však bude veľa závisieť od toho, na koľko bude rada závislá na vláde alebo si dokáže vydobyť samostatné postavenie. „Samotný fakt, že rada vzniká, sme od samého začiatku považovali za užitočnú vec,“ dodala.

Legislatívnu prípravu novely zákona o verejnom obstarávaní kritizoval ako úplne chaotickú aj poslanec Ján Hudacký z KDH. „Po prvom čítaní sa časť tohto zákona vybrala do skráteného legislatívneho konania, potom do druhého čítania prišla časť, ktorá bola pozmenená viac ako 95 bodmi pozmeňujúcich návrhov, čo prinieslo totálny chaos medzi poslancov,“ povedal.

Ako predseda výboru pre hospodárske záležitosti, ktorý bol pre návrh tohto zákona aj gestorský, zároveň potvrdil, že nezvládali sledovať zmeny. „Garantujem, že minimálne dve tretiny poslancov, a to je ešte dobré číslo, nevie, o čom je tento návrh zákona. Je to zákon o verejnom obstarávaní strany Smer,“ myslí si Hudacký.

K najväčším zmenám patrí elektronické trhovisko

Robert Kaliňák
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Za jednu z najrevolučnejších zmien vo verejnom obstarávaní považuje minister vnútra Robert Kaliňák zavedenie elektronického trhoviska.

Týmto spôsobom sa podľa neho bude dať obstarávať už v priebehu 72 hodín za veľmi prísnych, jasných a transparentných pravidiel.

„Myslím si, že je to novinka, ktorá bude jedna z najväčších. Sú to vlastne povinné aukcie tovarov a služieb v rámci systému podlimitných zákaziek,“ reagoval na schválenie návrhu zákona o verejnom obstarávaní Kaliňák.

Schválený zákon je podľa neho taký rozsiahly, že ho možno pokojne označiť ako reforma verejného obstarávania.

Minister vnútra označil za dobrý signál, že k schválenej podobe návrhu zákona prispeli popri poslancoch vládneho Smeru aj zástupcovia opozície.

Parlament totiž schválil aj viaceré pozmeňujúce návrhy opozičných poslancov. „Snažili sme sa vyjsť v ústrety návrhom opozície, ktoré vylepšovali zákon, zjednodušovali situáciu a tak šesť alebo sedem návrhov zo strany opozície bolo akceptovaných,“ uviedol Kaliňák.

Tento zákon je podľa neho výsledkom toho, ako si predstavuje spoluprácu na vládnej a parlamentnej úrovni, nielen v rámci Smeru.

Novela podľa ministra zjednoduší mnohé procesy, aby bolo ľahšie obstarávať, a aby čo najviac informácií bolo možné nájsť na internete. Takto by sa mala aj zvýšiť kontrola všetkých, ktorí hospodária so štátnymi finančnými prostriedkami. Podnikatelia podľa nových pravidiel obstarávania nebudú musieť veľmi ťažko vyhľadávať súťaže. Po novom budú priamo dostávať informácie o súťažiach v príslušnej oblasti.

Kvalita zákona sa podľa ministra vnútra ukáže až v praxi, vzhľadom na množstvo zmien. „Mohli sme sa správať tak, že pripravíme vládny návrh, ten príde do parlamentu a bez akýchkoľvek zmien ho schválime. A vy by ste mali vtedy oprávnenie nás kritizovať, že valcujeme demokraciu, že nepripúšťame žiadne zmeny,“ dodal Kaliňák. „Akonáhle sme boli otvorení, nastala situácia, že pozmeňujúcich bodov bolo veľa. Vzájomne sa prekrývali a v mnohých prípadoch vznikal pomerne komplikovaný právny text,“ uviedol. Návrh zákona bol podľa neho v poriadku už vtedy, keď ho predložil do parlamentu.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján HudackýLucia ŽitňanskáRobert Kaliňák
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky