Poslanci navrhli novelu zákona o obstarávaní

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Poslanci koalície
Poslanci NR SR Kamil Krnáč (SaS) a Ondrej Dostál (Most-Híd – OKS) odovzdávajú poslanecký návrh novely zákona o verejnom obstarávaní na podateľni NR SR Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 12. novembra (WEBNOVINY) – Návrh novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorý v piatok predložila v parlamente skupina šiestich poslancov za štyri vládne strany, by mal zabezpečiť efektívnejšie využívanie verejných financií. Umožniť to má sprísnenie podmienok verejného obstarávania, zvýšenie jeho transparentnosti a obmedzenie priestoru pre korupciu a klientelizmus. Navrhovaná novela, ktorá by mala byť po schválení účinná od 1. marca 2011, počíta s povinným používaním elektronických aukcií pri nadlimitných zákazkách a od 1. januára 2012 aj pri podlimitných zákazkách. Predkladatelia návrhu novely získali pre ňu súhlas ministerstva spravodlivosti a spolupracovali na nej aj s mimovládnymi organizáciami a odbornou verejnosťou.

„To, že sme sa pod návrh zákona podpísali všetci zástupcovia súčasnej koalície, dokumentuje práve to, že koalícia je jednotná v boji proti korupcii, aby s verejnými prostriedkami bolo nakladané hospodárnejšie. Je to dôkaz aj toho, že to, čo minulá vláda počas štyroch rokov nestihla urobiť, tak my v priebehu pár mesiacov od nástupu do funkcií predkladáme do Národnej rady SR,“ povedal na piatkovej tlačovej besede jeden z predkladateľov Kamil Krnáč (SaS). Na verejné obstarávanie podľa neho ide ročne okolo 5 mld. eur z verejných zdrojov a sprísnené podmienky obstarávania môžu ušetriť niekoľko stoviek miliónov eur len tým, že nebudú zadávané vopred dohodnuté zákazky, ale tie, ktoré sú ekonomicky efektívnejšie. Návrh novely vychádza z programového vyhlásenia vlády.

Elektronická aukcia má byť povinná pri zákazkách na dodanie tovaru a používať by sa mala aj pri zákazkách na poskytnutie služieb a uskutočnenie stavebných prác, ak možno presne určiť technické požiadavky. Jej použitie by nemalo byť povinné pri podprahových zákazkách, obstarávatelia však budú musieť štvrťročne zverejňovať správu o zákazkách s nízkou hodnotou nad 1 000 eur.

Vyhodnocovanie ponúk komisiou má byť verejné s výnimkou dôverných informácií týkajúcich sa obchodného tajomstva a dôverných aspektov ponúk. Obstarávatelia nebudú môcť bezdôvodne vylúčiť mimoriadne nízku ponuku, pričom tá má nahradiť nepresne uvádzanú podobu neobvykle nízkej ceny. Lehota na predkladanie ponúk nesmie byť kratšia ako 20 dní od odoslania výzvy obstarávateľom Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Ak zmluvy a dodatky k nim budú uzavreté v rozpore so zákonom, ÚVO alebo prokurátor majú dostať opäť možnosť v lehote jedného roka od ich uzavretia podať na súde návrh na určenie ich neplatnosti.

Ďalším zámerom návrhu novely zákona je podľa Krnáča aktívne presadzovanie rovnosti šancí uchádzačov o zákazky. Mnohí uchádzači boli totiž vylučovaní zo zvláštnych a ťažko preskúmateľných dôvodov. Obmedzený bude priestor pre špekulatívne vylučovanie ponúk nepohodlných uchádzačov, napríklad manipuláciou s cenou či dodatkami zvyšujúcimi hodnotu zákaziek. „Ďalším opatrením je zavedenie stropu pre navyšovanie víťazných cien v zákazkách formou dodatkov. Zákon dodatkovanie doteraz nijak neupravoval, nelimitoval,“ uviedol Krnáč. Zmluvná cena by mala byť podľa návrhu zvýšená dodatkami najviac o 15 %.

„Návrh bude znamenať zrušenie možnosti tzv. nástenkových tendrov,“ povedal poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS). Súčasný zákon o obstarávaní totiž umožňuje pre určité skupiny služieb používanie nesúťažných zjednodušených postupov. „Rušíme možnosť pri neprioritných službách postupovať inak ako pri ostatných a bude platiť pre ne rovnaký režim,“ dodal Beblavý. Za dôležitú zmenu označil aj zavedenie povinnej elektronickej aukcie pri obstarávaní, ako aj to, že ÚVO bude môcť znovu na súde napadnúť uzatvorené zmluvy, čo vláda Roberta Fica vypustila. Povinnosť riadiť sa týmto zákonom má byť rozšírená aj na verejné podnikateľské subjekty, na ktoré sa doteraz nevzťahovala.

Nesplnenie formálnych podmienok už nemá byť dôvodom na vylúčenie uchádzača zo súťaže. „Záujemca by bol upozornený na to, že má doplniť a v lehote 10 pracovných dní mal možnosť napraviť formálne nedostatky, aby sa nestávalo, že budú odmietané obsahovo lepšie ponuky,“ informoval ďalší z predkladateľov poslanec Ondrej Dostál (Most-Híd). Odstránené majú byť aj podmienky zjavne určené na mieru konkrétnemu dodávateľovi. Obstarávatelia budú môcť používať užšiu súťaž iba v prípade, ak zdôvodnia, prečo nemôžu použiť verejnú súťaž. „Toto je princíp, ktorý by sa perspektívne mal uplatniť na celé verejné obstarávanie,“ dodal Dostál.

Za symbolické vypustenie rybníka verejných zdrojov veľkým rybám, ktoré sa v ňom dosýta kŕmili, označil návrh novely zákona o obstarávaní poslanec Igor Matovič (SaS). „Obyčajných ľudí sme boli schopní kriminalizovať za ukradnutie klásku kukurice, ale veľkým rybám sme dovolili bezhlavo rozkrádať verejné zdroje,“ povedal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Igor MatovičKamil KrnáčMiroslav BeblavýOndrej Dostál