Smer pomohol koalícii schváliť rozpočet pre rok 2012

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rozpocet2012
Poslanci NR SR schválili počas 26. schôdze NR SR návrh o štátnom rozpočte na rok 2012. Bratislava, 7. december 2011. Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 7. decembra (WEBNOVINY) – Slovensko bude v budúcom roku fungovať podľa riadneho rozpočtu.

Poslanci napokon v stredu schválili návrh štátneho rozpočtu na rok 2012 a rozpočtu verejnej správy na roky 2012 až 2014.

Zažehnali tak hrozbu rozpočtového provizória, ktorá sa v posledných týždňoch často spomínala, najmä v súvislosti s prípadnými pozmeňujúcimi návrhmi, ktoré by zvyšovali deficit verejných financií.

Za návrh rozpočtu hlasovalo 75 zo 133 prítomných poslancov. Proti bolo 54 zákonodarcov, hlasovania sa zdržali štyria poslanci. Naplnili sa pritom vyhlásenia predsedu Smeru-SD Roberta Fica, že pomôžu schváleniu rozpočtu znížením kvóra v pléne Národnej rady SR. Naplnená bola aj podmienka strany, že za tento postup prejde návrh na doplnenie uznesenia, ktorým sa vytvára v budúcoročnom rozpočte 50-miliónová rezerva pre sektor zdravotníctva zo zdrojov pôvodne určených na spolufinancovanie eurofondov.

Video: Poslanci schválili rozpočet

Obyčajných ľudí obišli

Naplnili sa tak hrozby nezaradeného poslanca Igora Matoviča a troch Obyčajných ľudí, ktorí ako bývalí členovia vládnej koalície podmienili zahlasovanie za rozpočet zmrazením platov poslancov, kým nebude vykázaný vyrovnaný rozpočet a tiež skresaním rozpočtových výdavkov za voľby politickým stranám o 10 mil. eur.

Obyčajní ľudia sa napokon hlasovania zdržali. Bývalá vládna koalícia tak pri hlasovaní disponovala presnou polovicou hlasov všetkých poslancov v parlamente, čo by jej pri plnej účasti poslancov bez pomoci Smeru-SD na presadenie zákona roka nestačilo.

Podľa lídra Obyčajných ľudí Igora Matoviča Smer-SD schválenie rozpočtu umožnil, aby neboli okresané príspevky pre politické strany. „Peniažky do pokladne politickej strany sú im určite bližšie ako peňaženky ich voličov,“ tvrdí Matovič, ktorý si myslí, že ak by rozpočtu nepomohol Smer-SD, Mikloš by musel pristúpiť na redukciu povolebného príspevku pre politické strany o 10 miliónov eur.
Ivan miklos
Foto: SITA/Marián Peiger

Minister financií Ivan Mikloš schválenie rozpočtu privítal.

Ako po hlasovaní uviedol, spolu s dodržaním tohtoročného deficitu na úrovni 4,9 % HDP a schválením ústavnej dlhovej brzdy by to podľa neho malo stačiť na udržanie dôveryhodnosti Slovenska na finančných trhoch.

Okrem toho je podľa neho budúcoročný deficit 4,6 % výkonu ekonomiky hranicou, za ktorú by Slovensko ísť nemalo. Ak bude hospodársky vývoj horší, ako sa v rozpočte očakáva, musia podľa neho prísť od budúcej vlády dodatočné opatrenia.

Video: Ivan Mikloš považuje schválený rozpočet za reálny

Sulík a Bugár sa do seba pustili

Predsedovi SaS Richardovi Sulíkovi sa nepáči, že rozpočtový deficit dosiahne 4,6 percenta z HDP, hoci pôvodne bol plánovaný na 3,8. Vinu za to pripisuje hlavne KDH a Mostu-Híd. „Odmietali akúkoľvek diskusiu o opatreniach, ktoré by nás dostali na pôvodne plánovaný deficit,“ vyhlásil po hlasovaní.
Richard sulik
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Zodpovednosť za prípadnú revíziu rozpočtu, ktorý je postavený na predpokladanom raste HDP o 1,7 percenta, pripisuje Sulík ministrovi financií Ivanovi Miklošovi (SDKÚ-DS).

Šéf Mosta-Híd Béla Bugár Sulíkovi odkázal, že nevie robiť nič iné, len obviňovať a na druhej strane si nevie priznať zodpovednosť za chýbajúce hlasy Obyčajných ľudí.

V rámci možností považuje Bugár rozpočet za dobrý, ocenil navŕšenie peňazí pre podpredsedu vlády pre národnostné menšiny Rudolfa Chmela a pre zdravotníctvo. Vyzdvihol prístup Smeru-SD, ktorý absenciou viacerých poslancov umožnil schválenie rozpočtu 75 hlasmi.

Smer podal pomocnú ruku

Výpomoc od Smeru-SD, ktorý znížením kvóra pri hlasovaní umožnil hladké schválenie rozpočtu, považuje minister financií za východisko zo súčasnej situácie. „Rokoval som aj s pánom Kažimírom, aj Obyčajnými ľuďmi aj SNS. My sme sa snažili nájsť riešenie a toto bolo nakoniec východisko, ku ktorému sme dospeli,“ povedal minister.
Robert Fico
Foto: SITA/Marián Peiger

S návrhom na vytvorenie 50-miliónovej rezervy pre zdravotníctvo podľa vlastných slov problém nemá.

Nezvyšuje to totiž deficit verejných financií, peniaze sa presúvajú z jednej položky do druhej a keďže je to rezerva, čerpať sa bude iba v prípade potreby.

Logiku to má aj preto, že stále nie je úplne zrejmé, aký bude účet za dohody vlády so štrajkujúcimi lekármi.

„My ešte stále nevieme presnú kvantifikáciu tých dohôd z memoranda. Aj z tohto dôvodu to malo isté rácio a aj preto sme sa boli schopní na tom dohodnúť,“ dodal Mikloš.

KDH ocenilo gesto Smeru

Správanie Smeru-SD pri hlasovaní ocenil aj Július Brocka (KDH). „Hlasovaním nohami umožnili hladký priebeh a schválenie štátneho rozpočtu na budúci rok,“ povedal. Pripúšťa, že rozpočet nie je ideálny, ale stále je lepší ako provizórium. „Rozpočtové provizórium by bolo ďalšou Jóbovou zvesťou pre túto krajinu,“ nazdáva sa. Dodal, že deficit je nižší ako v minulom roku a oveľa nižší ako v predminulom. „Je to signál verejnosti, že napriek schválenému rozpočtu žijeme na dlh,“ poznamenal.
Kdh
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

Schválenie rozpočtu privítal krátko po hlasovaní aj podpredseda strany Most-Híd Ivan Švejna.

Budúcoročný rozpočet síce podľa jeho slov nie je ideálny, ale odzrkadľuje momentálnu vnútropolitickú situáciu a aj to, čo sa deje za hranicami Slovenska.

Schválenie rozpočtu aj za cenu spolupráce s opozičným Smerom-SD je podľa Švejnu primeraná cena za to, že Slovensko nebude v rozpočtovom provizóriu. „Keby rozpočet nebol schválený, tak by nastalo rozpočtové provizórium, to znamená, že by sa predražili úvery pre štát a Slovensko by bolo viac zadlžené,“ uviedol Švejna s tým, že je potrebné oceniť každý prístup, ktorý viedol k schváleniu

Video: Smer-SD pomôže schváleniu rozpočtu

Vyšší deficit

Verejná správa by tak podľa schváleného znenia návrhu rozpočtu mala v budúcom roku hospodáriť s deficitom na úrovni 4,6 % hrubého domáceho produktu.
Nbs
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

Pôvodný návrh rozpočtu so schodkom na úrovni 3,8 % výkonu ekonomiky bol totiž v parlamente zmenený pozmeňujúcim návrhom vzhľadom na aktualizáciu makroekonomických prognóz a tiež po zohľadnení dôsledkov pádu vlády Ivety Radičovej.

Tie súvisia predovšetkým s neschválením pôvodne zamýšľanej daňovo-odvodovej reformy.

Schodok štátneho rozpočtu by tak v budúcom roku mal dosiahnuť 3,675 mld. eur oproti pôvodne navrhovaným 3,321 mld. eur.

Celkové príjmy rozpočtu by v roku 2012 mali dosiahnuť 13,625 mld. eur oproti pôvodným 15,36 mld. eur a rozpočet výdavkov rezort financií po aktualizácii makroprognóz a zapracovaní následkov pádu vlády znížil z pôvodných 18,681 mld. eur na 17,23 mld. eur. Takto zostavený rozpočet by mal podľa ministra financií Ivana Mikloša zabezpečiť udržanie dôveryhodnosti Slovenska na finančných trhoch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Béla BugárIvan MiklošIvan ŠvejnaJúlius Brocka