Poslanci vypustili daňovo-odvodovú reformu z programu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Parlament
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 19. októbra (WEBNOVINY) – Poslanci parlamentu už zákony súvisiace s daňovo-odvodovou reformou na aktuálnej schôdzi neprerokujú. Na základe dohody poslaneckých klubov si v stredu zákonodarcovia odsúhlasili vypustenie vládneho návrhu zákona o úprave príjmu zo závislej činnosti ako aj súvisiaceho ústavného zákona z programu rokovania 24. schôdze parlamentu.

O stiahnutí daňovo-odvodovej reformy informoval ešte minulý týždeň minister práce Jozef Mihál. Ako uviedol po štvrtkovom rokovaní vlády, je mu to ľúto, pretože na nej pracovali vyše roka a bola by pre ľudí prínosom. Mihál taktiež uviedol, že nevidí šancu, aby prešiel akýkoľvek návrh zákona, ktorý by zásadným spôsobom ovplyvnil dianie na Slovensku.

Základom pre výpočet daní a odvodov sa mala od začiatku budúceho roka stať superhrubá mzda. Malo ísť o hrubú mzdu zamestnanca zvýšenú o odvody zamestnávateľa s výnimkou súčasného poistného na úrazové poistenie. Reforma mala súčasne zaviesť jeden zdravotný a jeden sociálny odvod, ako aj jednotný vymeriavací základ na platenie odvodov a daní. Zdravotný odvod mal byť pre všetkých 9 %. Sadzba sociálneho odvodu pre zamestnancov mala byť 19 %, pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) 13 % a pre ľudí pracujúcich na dohody 10 %. Paušálne výdavky pre SZČO vo výške 40 % sa mali obmedziť horným limitom na úrovni životného minima v sume 200 eur mesačne. Nezdaniteľná časť základu dane sa mala znížiť z 19,2-násobku životného minima na 18-násobok životného minima pre každého daňovníka.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jozef Mihál