Rezort dopravy chce ešte so strojvodcami rokovať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vlak

BRATISLAVA 26. mája (WEBNOVINY) – Rezort dopravy chce ešte so strojvodcami, ktorí ohlásili na piatok výstražný štrajk, rokovať. Ako uviedol vo štvrtok po skončení rokovania vlády štátny tajomník ministerstva dopravy Ján Hudacký, rezort strojvodcom navrhoval rokovania, jeho ponuka však zostala bez odozvy. „My sme pripravení na rokovania a budeme sa snažiť do poslednej chvíle predísť tomuto rozhodnutiu,“ uviedol Hudacký s tým, že ministerstvo urobí všetko pre to, aby sa obe strany vrátili k rokovaciemu stolu.

Pracovníci ŽSR nepodporia piatkový výstražný štrajk

Pracovníci Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) sa piatkového výstražného štrajku nezúčastnia. Spoločnosť sa po niekoľkohodinových rokovaniach dohodla s predstaviteľmi Odborovej asociácie výpravcov a dispečerov (OAVD). „OAVD od účasti na avizovanom piatkovom štrajku ustupuje,“ informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková. Federácia strojvodcov SR však na avizovanom štrajku, ktorý má v piatok trvať jednu hodinu od 14:50 do 15:50, nič nemení. Pre agentúru SITA to vo štvrtok ráno potvrdil prezident federácie Milan Hošták.

Výstražný štrajk Federácie strojvodcov SR, ktorý ohlásila na piatkové odpoludnie tohto týždňa pre nespokojnosť so spôsobom a postupom riešenia revitalizácie železničných spoločností, odmietla v stredu aj Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK). Štrajk podľa spoločnosti aktuálne problémy v osobnej železničnej doprave nerieši, ale naopak ich prehlbuje. „Hodinový, tzv. výstražný štrajk je organizovaný účelovo a cielene v začínajúcej prepravnej predvíkendovej špičke, so zámerom poškodiť prepravné záujmy cestujúcich, spôsobiť priame finančné škody ZSSK a narušiť krehkú dôveru verejnosti v osobnú vlakovú dopravu,“ uviedol v stredu v reakcii na ohlásený štrajk predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Pavel Kravec.

Federácia strojvodcov SR ohlásila na piatok 27. mája výstražný štrajk, ktorý má trvať jednu hodinu, a to od 14:50 do 15:50. Podľa pokynov štrajkového výboru by sa mal štrajk týkať iba územia Slovenska. Každý vlak vypravený pred 14:50 by mal po rozkaze na odchod odísť a následne po príjazde do najbližšej stanice zastaviť a odísť z nej až po 15:50.

Program revitalizácie železničných spoločností, ktorý vláda Ivety Radičovej schválila v polovici marca, počíta v priebehu troch rokov s uvoľnením okolo 5 tis. z celkových vyše 31 tis. pracovníkov a dosiahnutím ich vyrovnaného hospodárenia. Ozdravný plán troch štátnych železničných firiem má zároveň zabezpečiť vyrovnanie pohľadávok medzi železničnými spoločnosťami a štátom a optimalizovať nastavenie sektora železničnej dopravy. Ministerstvo dopravy chce vybrať strategického partnera pre Železničnú spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. v medzinárodnom tendri do júna budúceho roka s tým, že by v spoločnosti získal minimálne 66 % akcií. Rezort financií navrhoval naraz predaj celého podielu štátu v nákladnom železničnom prepravcovi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pavel Kravec