Premiér Monti podľahol nemeckému diktátu, tvrdí Berlusconi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Monti_Berlusconi
Zľava: Mario Monti a Silvio Berlusconi Foto: SITA/AP

RÍM 11. decembra (WEBNOVINY) – Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi obvinil vládu svojho technokratického nástupcu Maria Montiho, že pod diktátom z Nemecka praktizuje hospodársku politiku, ktorá stiahla krajinu do recesie.

Nemecko využilo finančnú krízu, aby na úkor ostatných krajín znížilo náklady na svoje pôžičky, vyhlásil v utorok Berlusconi.

Montiho vláda podľa neho servilne uskutočňuje škodlivú hospodársku politiku, ktorú jej naordinovali iné európske krajiny.

„Montiho vláda uskutočňuje germano-centrickú politiku, ktorú sa Európa pokúša vnútiť iným štátom a vytvorila krízovú situáciu, ktorá je oveľa horšia než tá, v ktorej sme sa nachádzali, keď sme boli vo vláde,“ povedal Berlusconi vo vysielaní svojej televíznej stanice Canale 5.

Taliansky premiér Mario Monti počas víkendu nečakane oznámil, že po schválení budúcoročného štátneho rozpočtu odstúpi z funkcie. Expremiér Berlusconi krátko predtým potvrdil, že v predčasných voľbách sa bude usilovať o znovuzvolenie.

Možnosť jeho návratu spôsobila rozruch v politike aj na finančných trhoch. Stály predseda Rady Európy Herman van Rompuy označil Montiho za vynikajúceho premiéra a vyjadril nádej, že jeho politické rozhodnutia ostanú v platnosti aj po voľbách. V podobnom duchu sa vyjadril aj šéf Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso. Voľby v Taliansku sa podľa neho nesmú stať zámienkou pre polemiky o tom, do akej miery sú nevyhnutné úsporné opatrenia.

Nová talianska vláda sa bude musieť boriť s hlbokou recesiou, rekordnou nezamestnanosťou a obrovským dlhom verejných financií, ktorý tento rok prekročí hodnotu 126 % hrubého domáceho produktu (HDP). Hĺbku krízy v pondelok naznačili údaje, podľa ktorých sa HDP Talianska v treťom štvrťroku zmenšil o 2,4 % a priemyselná produkcia v októbri poklesla o 1,1 %.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe José Manuel BarrosoMario MontiSilvio Berlusconi