Premiérku šokoval právny bordel vo VOP Nováky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Iveta Radičová
Premiérka Iveta Radičová, ktorá momentálne riadi aj ministerstvo obrany, odvolala v piatok z funkcie riaditeľa Vojenského obranného spravodajstva (VOS) Pavla Brychtu. Na jeho miesto zároveň vymenovala Róberta Tibenského. Bratislava, 2. december 2011. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 11. januára (WEBNOVINY) – Premiérka Iveta Radičová, poverená riadením Ministerstva obrany SR, chce nájsť pre Vojenský opravárenský podnik (VOP) Nováky strategického investora.

“Na ministerstve obrany sme urobili rozhodnutie, z dôvodu zachovania zamestnanosti a sociálnej situácii v Novákoch, že ministerstvo obrany bude pokračovať v zákazkách pre VOP Nováky, kým sa pre budúcnosť nevyrieši nevyhnutný strategický investor,“ povedala na stredajšej tlačovej besede po rokovaní vlády Radičová.

Podľa premiérky môže ministerstvo obrany zabezpečiť v podniku prácu na pár mesiacov. “Ak by sme pristúpili k likvidácii všetkej munície, tak je práce na tri až štyri mesiace. Nie je možné dávať zákazky len a len z ministerstva obrany. Takže pre udržanie tohto podniku je nevyhnutné pokračovať v reštrukturalizácii a nájsť strategického investora pre VOP Nováky,“ dodala Radičová.

Radičová sa v utorok rozhodla, že predseda VOP Nováky Ľubomír Repčík a členovia dozornej rady podniku budú odvolaní. Rozhodnutie súvisí s prípadom pôžičiek štátnej akciovej spoločnosti, ktorá si požičala od súkromnej spoločnosti Sitno Holding 70-tisíc eur, aby mohla zamestnancom zaplatiť mzdy.

Primátor: „A čo ďalej?“

Z celej situácie je primátor Novák sklamaný, chýbajú mu konkrétne kroky do budúcna. „Má skončiť predseda predstavenstva, dozorná rada a čo ďalej? Kto bude viesť podnik,„pýta sa Šimka.

„Chýba mi riešenie do budúcna, treba povedať ako ďalej, aby podnik a ľudia netápali v neistote a aby vláda a ministerstvo neurobili také kroky, ktoré by viedli ku konkurzu VOP, čiže k pádu a prepúšťaniu ľudí,“ povedal Šimka. S premiérkou sa dnes síce na Úrade vlády SR nestretol, napriek tomu dostal na úrade prísľub, že jeho žiadosť budú Radičovej tlmočiť.
Novaky vop
Foto: SITA/Richard Nemec

Samotnú zmluvu so spoločnosťou Sitno Holding vníma primátor Novák ako dobré riešenie vo vtedajšej situácii.

„Keď nie títo, tak ktorá firma, kto sem príde? Veľmi rád privítam, aby to ministerstvo obrany zabezpečovalo samotné. Nech je to štátny podnik, ktorý funguje,“ povedal.

Podľa uzavretej zmluvy môže Sitno Holding začať rozpredávať založené sklady a halu, ak by podnik aj napriek výzve neuhradil splátku. “Štát o žiadny majetok nepríde. Tá dohoda sa uzavrela už v pondelok,“ dodala Radičová.

Podľa nej všetky podpísané zmluvy so spoločnosťou Sitno Holding neboli platné. “Ja som skutočne takýto právny bordel nevidela,“ konštatovala Radičová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Iveta Radičová
Firmy a inštitúcie VOP Nováky Vojenský opravárenský podnik Nováky