Prvá bioplynová stanica v Rozhanovciach vyrába elektrinu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bioplyn
Bioplynová stanica v Ladzanoch. Foto: SITA/Martin Havran

KOŠICE 16. Júna (WEBNOVINY) – Spoločnosť Bioplyn Rozhanovce, s.r.o. v Rozhanovciach neďaleko Košíc uviedla vo štvrtok do prevádzky prvú stanicu na výrobu bioplynu, z ktorého vyrába elektrinu. Investície na jej vybudovanie dosiahli 3 milióny eur. Stanica produkuje bioplyn fermentáciou silážnej biomasy predovšetkým z kukurice a živočíšnych exkrementov. Inštalovaný výkon stanice je jeden MW a ročne vyrobí okolo osem gigawatthodín (GWH) elektrickej energie, čo je ročná spotreba asi 3 700 domácností. Stanica pracuje v takmer automatizovanom režime a zamestnanie tu nájde šesť až osem ľudí. Agentúru SITA o tom informoval generálny riaditeľ a predseda predstavenstva VSE Norbert Schürmann.

Ako ďalej uviedol, VSE investuje do roku 2020 do rozvoja 450 mil. eur. Chce sa viac angažovať vo využívaní obnoviteľných zdrojov a zelenej energie. Dodal, že v najbližších rokoch chcú do tejto oblasti investovať 30 mil. eur a vybudovať desať takýchto bioplynových staníc. Druhú takúto stanicu chcú stavať na strednom Slovensku. Schürmann informoval, že elektrina vyrábaná z bioplynu je trikrát lacnejšia ako z fotovoltaických elektrární.

Spoločnosť Bioplyn Rozhanovce, s.r.o. založili dcérska spoločnosť Východoslovenskej energetiky – VSE Ekoenergia, s.r.o. spolu s AT Abov, s.r.o., ktorá patrí do skupiny Agrotrade Group. Ekoenergia vložila do spoločného podniku 236 895 eur a AT Abov 227 605 eur.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať