FICO: Radičová je len figúrka v rukách Dzurindu a Mikloša

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Fico
Predseda strany Smer-SD Robert Fico na TB o škandalóznom prípade straníckeho klientelizmu vzbudzujúceho podozrenie z korupcie v rezorte financií. Bratislava, 11. apríl 2011 Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 13. apríla (WEBNOVINY) – Premiérka Iveta Radičová je podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica výstavná figúrka v rukách takých politikov, ako je Mikuláš Dzurinda, Ivan Mikloš a Gabriel Palacka.

Ak chce byť premiérka naďalej, musí prehltnúť každý kšeft, ktorí jej zorganizujú. Ešte od nej očakávajú, za to, že ju urobili premiérkou, že bude všetky tieto kšefty primeraným spôsobom kryť,“ vyhlásil dnes Fico na tlačovej besede v súvislosti s prenájmom budovy okresného predsedu SDKÚ-DS v Nitre košickému daňovému úradu.

Fico predpokladá, že Mikloš Radičovej v utorok na stretnutí povedal, že bude držať ústa a krok. „A Radičová toto aj robí. Premiérom je nesvojprávny človek, ktorý musí kryť kšefty straníckych kolegov, ktorí ju urobili premiérkou,“ vyhlásil. Ak Radičová bude podľa Fica kryť tento prenájom, budem sa jej pýtať, akú vatu dostala, prečo to urobila, aké prešľapy bude tolerovať v budúcnosti. „Ona je politicky nesvojprávna. To je šokujúce zistenie. Radičová nesie, ak to prejde mlčaním, plnú politickú zodpovednosť za tento stranícky kšeft,“ dodal.

Radičová: Kauzu som vyriešila

Premiérka Iveta Radičová s cieľom vyvrátiť akékoľvek pochybnosti súvisiace s prenájmom budovy pre daňové orgány v Košiciach požiadala generálneho riaditeľa Miroslava Mikulčíka, aby otvoril možnosť pre každého, kto má záujem prihlásiť sa s lacnejšou ponukou na prenájom budovy.

„Pokiaľ takáto ponuka podľa zákona o verejnej obchodnej súťaži bude k dispozícii, zmluva, ktorá je uzavretá, nebude platiť, bude zrušená,“ uviedla po stredajšom rokovaní vlády Radičová. Podľa jej slov toto riešenie prijal aj minister financií Ivan Mikloš aj Miroslav Mikulčík.

Radičová zároveň zverejnila aj dokument, na ktorom sú podľa jej slov informácie, kto stojí za firmou, od ktorej si daňové riaditeľstvo prenajalo budovu. Týmito krokmi podľa jej slov celá kauza pre ňu končí. „Ak tu niekto chce zase vyrábať škandály, nech sa páči, pre mňa týmto téma definitívne končí,“ uzavrela Radičová.

Ščurka: Pozemky môže vykupovať ktokoľvek

O firmu Nitra Invest, ktorá prenajala budovu pre Daňový úrad v Košiciach, sa v minulosti zaujímal Protikorupčný úrad. Firme Ondreja Ščurku z SDKÚ-DS totiž prihral lukratívny obchod s vykupovaním pozemkov pod priemyselný park Sever v Nitre jeho stranícky kolega – vtedajší primátor Ferdinand Vítek. Ščurka tvrdí, že jediné, čo s ním vtedy mesto Nitra uzavrelo, bolo memorandum o spolupráci, ktoré nemá záväznosť zmluvy.

„Pozemky v priemyselnom parku môže do dnešného dňa vysporiadavať hocikto, aj poslanci Smeru. Ako môžem mať na to exkluzivitu, veď na majetok tretej osoby sa to ani nedá,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA. Zo 400 hektárov vyčlenených na priemyselný park, je dnes vysporiadaných 200. Zvyšné územie sa môže podľa Ščurku podujať vysporadúvať ktokoľvek.

„Som najsmutnejší z Radičovej“

Fico si myslí, že pri prenájme budovy v Košiciach je vata päť eur na mesiac na meter štvorcový pre SDKÚ-DS. Upozornil, že košický magistrát v Bielom dome prenajíma meter za 2,10 eur na mesiac. Cena v danej lokalite je premrštená. „Oni prenajali za 11 a v lokalite, kde sa prenajíma za päť eur. Toto je prípad, ktorý definitívne deklasuje SDKÚ a to najmä preto, lebo klame. Ja som najsmutnejší z Radičovej. Neveril by som, že bude takáto umelohmotná figúrka vo výklade,“ konštatoval predseda Smeru-SD. Podľa neho si to najsilnejšia vládna strana dovolila, pretože vychádza z toho, že im všetko prejde, že si môžu všetko dovoliť.

Za klamstvá označil Fico dnešné vyjadrenia riaditeľa daňového riaditeľstva Miroslava Mikulčíka na tlačovej besede. „Stratégia koalície je vyhovárať sa na Smer a Fica. Urobiť ma zodpovedným za prenájom budovy od nitrianskeho predsedu SDKÚ, to prekonáva všetky moje predstavy. Minister financií hodil celú kauzu na mňa a očakáva, že volič SDKÚ to prehltne,“ povedal Fico.

„Ak by tam bol detektor lži, tak vybuchne“

„Miklošov osobný priateľ, s ktorým chodí na lyžovačky, vrátane výletu vrtuľníkom na Aljaške, riaditeľ daňového riaditeľstva Mikulčík, v chaose a nadutosti, ktorú ako infekciu dostal od Mikloša, klame, až sa práši. Ak by tam bol detektor lži, tak vybuchne,“ povedal v súvislosti s Mikulčíkovou tlačovou besedou Fico. Podľa neho klame aj prenajímateľ budovy a okresný predseda SDKÚ-DS v Nitre Ondrej Ščurka.

Podľa Fica je klamstvo, že komisia v marci 2008 odporučila budovu predsedu SDKÚ na prenájom. „Ščurka ju do vlastníctva nadobudol až v júni v roku 2008,“ vyhlásil. Hrubé klamstvo je tiež, že bola zrušená dohoda s firmou VSH Development, s.r.o., ktorá bola v roku 2010 vybraná ako najlacnejšia zo štyroch ponúk.

Fico preto vyzýva kompetentných, nech predložia zmluvu, ktorá by potvrdzovala vypovedanie zmluvy s touto firmou. Fico chce tiež vedieť, kto stojí za cyperskou firmou, ktorá stojí za celým obchodom. „Je to určite Slovák zo slovenského politického prostredia,“ uviedol. Keďže budova ešte nie je odovzdaná a nesídlia tam daňové úrady, tak sa pýta, či už Ščurka dostal peniaze za prenájom za prvý mesiac.

Mikulčík sa rezignovať nechystá

Generálny riaditeľ Daňového riaditeľstva SR Miroslav Mikulčík nevidí pre prenájom budovy daňového riaditeľstva v Košiciach dôvod na svoj odchod z funkcie. O tejto možnosti podľa jeho slov ani nehovoril na utorňajšom stretnutí s premiérkou Ivetou Radičovou. Mikulčík v stredu zdôraznil, že trvá na všetkých krokoch, ktoré daňové riaditeľstvo pri prenájme budovy urobilo. „Nebol porušený zákon a ušetrili sme peniaze tomuto štátu,“ uviedol na stredajšej tlačovej besede Mikulčík s tým, že toto stanovisko tlmočil aj premiérke.
Miroslav Mikulčík
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

Šéf daňového riaditeľstva v stredu zopakoval, že pri výbere budovy pre sídlo daňových orgánov bolo všetko podľa zákona. Daniari podľa jeho slov analyzovali situáciu na realitnom trhu v Košiciach a vybrali riešenie, ktoré bolo najlacnejšie. „Mali sme na stole dve relevantné ponuky, ktoré vyhovovali našim požiadavkám,“ uviedol Mikulčík s tým, že iné ponuky neexistovali a tak vybrali ponuku firmy Nitra Ivest.

Zároveň však pripustil, že ak by v súčasnosti prišla lepšia ponuka na sídlo pre daňovú správu v Košiciach, daňové riaditeľstvo by zvažovalo zrušenie tejto zmluvy. Miroslav Mikulčík v stredu taktiež uviedol, že neskúmal pozadie firmy, od ktorej si daňová správa prenajala budovu. „Neskúmal som pozadie, skúmal som podstatu veci – prenájom budovy pre havarijný stav daňových orgánov v Košiciach. To bola moja úloha, postupoval som v súlade so zákonom a ušetril som nemalé prostriedky tomuto štátu,“ uzavrel Mikulčík.

Smer obvinil SDKÚ z klientelizmu

Mikulčíka, ktorý bol do funkcie menovaný ministrom financií Ivanom Miklošom, obvinil v pondelok expremiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico z toho, že prihral okresnému šéfovi SDKÚ-DS v Nitre Ondrejovi Ščurkovi miliónový kšeft. Konkrétne malo ísť o prenájom budovy pre Daňový úrad v Košiciach, za ktorý má Daňové riaditeľstvo SR zaplatiť Ščurkovej firme Nitra Invest za päť rokov zhruba 6,6 mil. eur.

Podľa Fica ide pritom o dokonalý príklad straníckeho klientelizmu a minister financií Ivan Mikloš by mal preto odstúpiť. Fico zároveň uviedol, že je pravdepodobné, že časť z tejto sumy má obratom skončiť v straníckej kase SDKÚ-DS. Na tieto obvinenia reagoval aj minister financií Ivan Mikloš, podľa ktorého je Robert Fico „posledný človek v krajine, ktorý by mal rozprávať o korupcii a klientelizme“.

Budova
Foto: SITA/archív Smer-SD

Minister financií a podpredseda SDKÚ-DS tvrdí, že ak je spomínaný prenájom budovy daňového úradu kauzou, tak je to kauza práve expremiéra Fica. Za jeho vlády bola totiž podľa Mikloša podpísaná nevýhodnejšia a drahšia zmluva na prenájom menších a horších priestorov, a to pár dní pred voľbami.

Súčasné vedenie daňového úradu podľa Mikloša uzavrelo výhodnejšiu zmluvu o prenájme budovy, na základe ktorej sa ušetrí každý rok 700 tisíc eur a v priebehu piatich rokov 3,5 mil. eur oproti zmluve, ktorá bola podpísaná ešte za vlády Roberta Fica.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan MiklošIveta RadičováMikuláš DzurindaMiroslav MikulčíkOndrej ŠčurkaRobert Fico
Firmy a inštitúcie Daňový úrad Košice