Rast českej ekonomiky sa tento rok takmer zastaví

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
čnb
Foto: cnb.cz

PRAHA 31. januára (WEBNOVINY) – České ministerstvo financií zredukovalo svoju prognózu hospodárskeho rastu krajiny v tomto roku takmer na nulu.

Rezort vo štvrtok informoval, že za rok 2013 očakáva ekonomický rast iba na úrovni 0,1 %. V októbri predpokladal, že hrubý domáci produkt (HDP) sa v tomto roku zväčší o 0,7 %.

„V roku 2012 česká ekonomika pravdepodobne prechádzala miernou recesiou. Na začiatku tohto roka by sa mohla z recesie vynoriť, hoci oživovanie ekonomickej aktivity by malo byť veľmi postupné,“ uviedlo ministerstvo.

Český rezort financií očakáva, že dopyt zo strany domácností sa v tomto roku zmenší o 0,7 %. V októbri rátalo s tým, že klesne o 0,5 %. Zároveň predpokladá, že čistý export k rastu HDP pridá 0,7 percentuálneho bodu, pričom na jeseň predpokladalo, že príspevok čistého exportu k rastu ekonomiky bude na úrovni 1 %.

„Táto prognóza vyzerá mierne pesimistická,“ povedal Pavel Sobíšek z UniCredit Bank. Najnovšie údaje z Nemecka, vrátane údajov o vývoji indexu podnikateľskej dôvery inštitútu Ifo a o vývoji indexu nákupných manažérov, ukázali, že podnikateľská nálada a aktivita sa zlepšujú. Nemecko je hlavným obchodným partnerom Českej republiky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať