Rast švajčiarskeho hospodárstva spomalil, prekvapil hodnotou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
švajčiarsko
Foto: SITA/AP

Aktivita priemyslu sa zlepšila Sezónne upravený index nákupných manažérov (PMI) švajčiarskeho priemyselného odvetvia v decembri posilnil na úroveň 49,5 bodu z novembrových 48,5 bodu.

Vyplýva to z prieskumu Švajčiarskeho združenia nákupných manažérov a banky Credit Suisse, ktorého výsledky zverejnili vo štvrtok. Vývoj aktivity priemyselného sektora krajiny tak bol minulý mesiac lepší, ako očakávali analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters. Predpokladali totiž, že decembrová hodnota PMI sa nezmení a zostane na úrovni 48,5 bodu.

Index nákupných manažérov priemyslu krajiny zostavujú na základe každomesačného prieskumu medzi členmi švajčiarskeho združenia nákupných manažérov. Hodnota PMI nad úrovňou 50 bodov naznačuje, že priemyselný sektor rastie a PMI pod touto hranicou signalizuje zmenšovanie odvetvia.

ZÜRICH 3. januára (WEBNOVINY) – Dynamika švajčiarskej ekonomiky oslabila v decembri tretí mesiac v rade a dokonca viac, než sa očakávalo.

Nepriaznivý vývoj v eurozóne negatívne vplýva na podnikateľskú náladu v krajine. Ukazovateľ rastu švajčiarskeho inštitútu KOF klesol na úroveň 1,28 bodu z novembrovej hodnoty 1,50 bodu.

Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, očakávali pokles ukazovateľa iba na úroveň 1,35 bodu.

„V porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi sa oslabovanie o niečo zrýchlilo. Výhľad pre švajčiarsku ekonomiku je v novom roku podstatne horší,“ uvádza KOF vo svojom stanovisku.

Švajčiarska ekonomika rástla v treťom kvartáli minulého roka rýchlejšie, než sa očakávalo, avšak tamojšia centrálna banka očakáva výrazné spomalenie rastu počas posledných troch mesiacov minulého roku, keďže situácia v globálnej ekonomike zostáva krehká.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia