Regionálnym letiskám hrozí zánik, chýbajú peniaze

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Letisko, sliač
Letisko Sliač Foto: SITA/Dušan Hein

BRATISLAVA 25. augusta (webnoviny) – Ministerstvo dopravy predpokladá, že prehodnotí ďalšie fungovanie regionálnych medzinárodných letísk na Slovensku. Dôvodom sú vysoké náklady na ich prevádzku a nízke prepravné výkony.

Regionálne letiská však podľa rezortu majú svoj význam, pretože môžu prispieť k rozvoju cestovného ruchu aj celkovej ekonomiky regiónov.

„Konečné rozhodnutie o ďalšej budúcnosti regionálnych letísk určite nebude možné prijať pred tým, ako budú ukončené rokovania o rozpočte na rok 2014 a nebude jasné, akú sumu si môže Slovensko dovoliť vyčleniť na podporu tohto druhu dopravy,“ informoval agentúru SITA hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Podporu leteckej dopravy radikálne znížia

Ján Počiatek
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Na možné utlmenie prevádzky, ba až zánik niektorých regionálnych letísk už v stredu upozornil minister dopravy Ján Počiatek.

Zdôvodnil to tým, že predbežný návrh štátneho rozpočtu na budúci rok počíta s výrazne nižšou podporou na leteckú dopravu ako v tomto roku.

Ako hlavného kandidáta na utlmenie činnosti uviedol Letisko Žilina a spomenul aj Letisko Sliač.

„Uvidíme, ako to celé dopadne, ale pravdou je, že rozpočet v takomto stave môže znamenať pre niektoré regionálne letiská zánik,“ povedal Počiatek.

Podľa prvého návrhu štátneho rozpočtu na rok 2014, ktorý rezort financií zverejnil minulý týždeň, sa má podpora na leteckú dopravu a prevádzku letiskovej infraštruktúry radikálne znížiť na 1 mil. eur. V tomto roku je na tento účel v rozpočte rezortu dopravy vyčlenených 7,1 mil. eur.

Celkové výdavky na leteckú dopravu majú dosiahnuť 9,285 mil. eur, v tejto sume sú aj náklady na činnosť Leteckého úradu SR vo výške 2,283 mil. eur. Ten sa má od začiatku budúceho roka zlúčiť s Úradom pre reguláciu železničnej dopravy a Štátnou plavebnou správou do Dopravného úradu pre oblasť železničnej dopravy, civilného letectva a vnútrozemskej plavby. Počas troch rokov sa má takto ušetriť 1,028 mil. eur.

Regionálne letiská sú horúca téma

Bts letisko stefanika bratislava
Foto: SITA/Diana Černáková

Ministerstvo dopravy v tomto roku zatiaľ poskytlo letiskám dotácie v objeme 5,9 mil. eur, čiže zhruba 84 % z plánovanej sumy 7,1 mil. eur.

„O rozdelení zostatku ešte nebolo rozhodnuté,“ uviedol Kóňa.

Letisko M. R. Štefánika – Airport Bratislava, a.s. z toho dostalo 2 169 658 eur, Letisko Poprad – Tatry, a.s. 1 539 345 eur, Letisko Košice – Airport Košice, a.s. 1 003 800 eur, Letisko Sliač, a.s. 609 128 eur, Letisko Piešťany, a.s. 402 490 eur a Letisková spoločnosť Žilina, a.s. 212 100 eur.

Peniaze išli najmä na investície, prevádzku, správu a údržbu letiskovej infraštruktúry, ako aj na bezpečnostnú ochranu letísk.

„Prevádzka na regionálnych letiskách je jednou z tém, ktorými sa veľmi intenzívne zaoberáme,“ ubezpečil Kóňa. Každé letisko má svoju špecifickú situáciu. „V prípade piešťanského letiska nie sme majoritným akcionárom a pri plánovaní jeho budúcnosti treba hľadať dohodu aj so samosprávou,“ dodal hovorca. Popradské letisko je zas mimoriadne dôležité pre rozvoj turistického ruchu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján Počiatek