Regulácia prepojovacích poplatkov vyvoláva rôzne reakcie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Telefonovanie

BRATISLAVA 14. marca (WEBNOVINY) – Lokálni poskytovatelia internetu podporujú reguláciu prepojovacích poplatkov, keďže vďaka nej sa im znižujú náklady na poskytovanie hlasových služieb.

Ako v stredu uviedol Filip Križko zo spoločnosti RadioLan, ktorá je zakladajúcim členom Asociácie lokálnych poskytovateľov internetu, miestni operátori sú v podstate čistými platcami prepojovacích poplatkov, lebo ich zákazníci volajú v drvivej väčšine zákazníkom spoločnosti Slovak Telekom (ST).

„ST účtuje lokálnym operátorom prepojovací poplatok, ktorý je vstupným nákladom za takýto hovor,“ konštatuje Križko. Regulácia prepojovacích poplatkov preto podľa jeho názoru znižuje náklady lokálnych operátorov, čo im umožňuje konkurovať veľkým poskytovateľom hlasových služieb prostredníctvom pevných sietí.

Reguláciu prepojovacích poplatkov obhajuje Telekomunikačný úrad (TÚ) SR, keďže podľa slov hovorcu Romana Vavra vytvára podmienky pre zvyšovanie konkurencie medzi operátormi, znižovanie cien a rozširovanie ponuky pre užívateľov služieb. „Bez znižovania prepojovacích poplatkov by menší operátori nemohli znižovať ceny pre užívateľov služieb, dlhodobo konkurovať väčším operátorom a zvyšovať svoj podiel na trhu,“ uviedol Vavro.

Pripomína pritom, že práve v sieti spoločnosti Slovak Telekom končí väčšina hovorov, keďže spomedzi všetkých užívateľov pevných liniek využíva služby ST takmer 83 %. Desať alternatívnych operátorov malo ku koncu vlaňajška spolu podiel 16 % a služby 36 lokálnych operátorov využívalo vlani len 0,75 % užívateľov pevných liniek.

„Alternatívnym a lokálnym operátorom sa znížením prepojovacích poplatkov znižujú ich náklady a vytvárajú podmienky pre vytvorenie dostupnejších a atraktívnejších služieb pre koncových užívateľov,“ dodal Vavro.

Znižovanie prepojovacích poplatkov je síce podľa hovorcu spoločnosti Slovak Telekom Andreja Garguláka celoeurópsky trend, otázna je však miera tejto regulácie. „Otvára sa totiž otázka racionálnej miery ich poklesu a konečnej úrovne tak, aby boli zachované možnosti investícií do ďalšieho rozvoja sietí a služieb,“ uviedol Gargulák.

Aktuálne rozhodnutie TÚ, ktorým znížil maximálnu výšku prepojovacích poplatkov v pevnej sieti, sa podľa neho dotkne spoločnosti ST negatívne, keďže väčšina volaní v pevnej sieti je ukončovaných práve u nich.

Regulácia v príliš veľkom rozsahu sa nepozdáva generálnemu riaditeľovi Orange Slovensko Pavlovi Lančaričovi, podľa ktorého môže viesť k poklesu príjmov operátorov a následne k zabrzdeniu investícií. „Čím je menej príjmov, tak môže byť menej aj výdavkov. Obvykle to totiž má vplyv a bude to mať vplyv či už na investície, či na dotácie telefónov, či na mnohé iné ďalšie veci,“ konštatoval Lančarič.

Podľa neho regulácia nevplýva automaticky na zmenu koncových cien. „Keď čítam v novinách, že reguláciou sa priamo dosahuje zníženie cien, tak aj ten nožík, čo nemám, sa mi otvára, lebo to nie je pravda,“ dodal.

Telekomunikačný úrad SR znížil maximálnu výšku prepojovacích poplatkov v pevnej sieti, ktoré si medzi sebou účtujú operátori za každý ukončený hovor v ich pevnej sieti, od začiatku marca tohto roku.

Cena za službu ukončovania volania pre prepojenie na miestnej úrovni klesla na 0,0050 eura za minútu a cez jeden tranzit na 0,0072 eura za minútu.

Doterajšie neregulované ceny boli na úrovni 0,0077 eura za minútu resp. 0,0115 eura za minútu. TÚ pritom od roku 2009 znížil prepojovacie poplatky aj v mobilnej siete, celkovo už trikrát. Oproti neregulovaným cenám sú tie terajšie nižšie o 44,2 % respektíve o 46,5 %.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia