Robert Fico bude v Bruseli rokovať o rozpočte EÚ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ziga
Zľava: Predseda vlády SR Robert Fico a minister životného prostredia SR Peter Žiga počas brífingu po kontrolnom dni na Ministerstve životného prostredia SR. Bratislava, 28. november 2012. Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 6. februára (WEBNOVINY) – V Bruseli sa vo štvrtok a v piatok tento týždeň uskutoční zasadnutie Európskej rady, na ktorom sa hlavy štátov a predsedovia vlád členských štátov EÚ pokúsia dospieť k finálnej dohode o budúcom viacročnom finančnom rámci na roky 2014 – 2020.

Slovenskú delegáciu povedie premiér Robert Fico. Návrh účasti oficiálnej delegácie Slovenskej republiky na zasadnutí dnes schválila vláda.

Diskusia bude pokračovať k textu návrhu záverov Európskej rady z 22. novembra 2012, pričom výsledný kompromis by sa už nemal príliš líšiť od návrhu predsedu Európskej rady Hermana Van Rompuya dohodnutého na poslednom summite v novembri, ktorý bol venovaný tejto téme.

Pravdepodobne dôjde, pre požiadavky zo strany viacerých čistých prispievateľov, ešte k ďalšiemu znižovaniu návrhu výdavkov. Objem prostriedkov pre politiku súdržnosti a spoločnú poľnohospodársku politiku by sa oproti návrhu predsedu Európskej rady z novembra 2012 však už nemal zásadne meniť,“ píše sa v predkladacej správe návrhu.

Najviac sa znižovanie výdavkov bude sústrediť na kapitolu 5 – Administratíva, kde členské štáty vidia ešte priestor na šetrenie. Slovensko bude pri rokovaniach naďalej zdôrazňovať svoje tri priority, a to silnú politiku súdržnosti, reformu súčasnej spoločnej poľnohospodárskej politiky a primeranú finančnú pomoc na vyraďovanie dvoch blokov V1 jadrovej elektrárne Jaslovské Bohunice.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Fico