Rodičovský príspevok a prídavok na dieťa sa od januára zvýši

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dieta
dieta Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 8. decembra (WEBNOVINY) – Od začiatku budúceho roka sa zvýši rodičovský príspevok a prídavok na deti. Rodičovský príspevok vzrastie zo súčasných 190,1 eura na 194,7 eura a prídavok na dieťa sa zvýši o 0,53 eura na 22,54 eura. Súčasne s prídavkom na dieťa sa smerom nahor upraví aj príplatok k prídavku na dieťa, a to z 10,32 eura na 10,57 eura. Ten dostávajú rodičia, ktorí sú nepracujúcimi penzistami, a preto nemajú možnosť využiť daňový bonus na dieťa.

„Rodičovský príspevok, ako aj prídavky na dieťa vyplácajú úrady práce, sociálnych vecí a rodiny mesačne pozadu, preto vyššie príspevky za január dostanú rodičia počas februára,“ informovala hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR (UPSVAR) Andrea Hajdúchová.

Príspevok dostane 120 tisíc rodičov

Vyšší rodičovský príspevok dostane budúci rok podľa hovorkyne UPSVAR asi 120 tis. rodičov. Zvýšenie prídavku na dieťa sa dotkne asi 700 tis. poberateľov, teda približne 1,2 mil. detí. „Zvýšenie príplatku k prídavku pocíti asi 5 tisíc detí,“ uviedla Hajdúchová. Ak rodič zabezpečuje starostlivosť o dve a viac súčasne narodených detí, rodičovský príspevok sa zvyšuje o 25 % na každé ďalšie dieťa, ktoré sa narodilo súčasne. Rodičia dvojičiek tak dostanú od januára budúceho roka namiesto 237,60 eur rodičovský príspevok vo výške 243,40 eur, rodičom trojičiek sa príspevok zvýši z 285,10 eur na 292,10 eur.

Pozastavenie výplat

Od začiatku budúceho roka sa začne podľa Hajdúchovej uplatňovať novela Občianskeho súdneho poriadku, ktorá dáva súdom do rúk nástroje na zabezpečenie výkonu súdnych rozhodnutí. „Súd môže od januára vyzvať úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, aby zastavil výplatu rodičovského príspevku, prídavku na dieťa či príplatku k prídavku na dieťa, ak rodič neplní rozhodnutie súdu, napríklad nedodržiava dohodu rodičov o výchove detí, o úprave styku s dieťaťom a podobne,“ upozornila. Ak rodič začne rozhodnutie plniť, súd opätovne vyzve úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, aby výplatu dávok obnovil.

Toto opatrenie podľa hovorkyne UPSVAR môže súd použiť až potom, ako rodiča vyzve, aby súdne rozhodnutie dodržiaval. Ak rodič výzvu neuposlúchne, môže mu súd udeliť pokutu 200 eur a požiadať úrad práce o zastavenie výplaty spomenutých dávok.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia