Rok 2013 bol vytriezvením z istôt, hodnotí opozícia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Opozícia
Zľava: Poslanci NR SR za hnutie OĽaNO Richard Vašečka a Igor Hraško protestujú proti Smeru. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 30. decembra (WEBNOVINY) – Rok 2013 bol rokom vytriezvenia z istôt, ktoré sľuboval premiér Robert Fico pred voľbami, rokom strateného času pre Slovensko, ako aj pokračujúceho úpadku. Konštatujú to predstavitelia opozície.

„Fico sľuboval vyššie dane len pre bohatých, zaviedol ich však pre všetkých,“ povedal podpredseda KDH Miloš Moravčík.

„Parlament pod kontrolou Smeru prijal hromadu zákonov a noviel zákonov, ale život ľudí sa vo všeobecnosti nezlepšil. Naopak, zhoršil. Zlepšila sa akurát situácia tých, ktorí si zmeny zákonov prelobovali, aby získali pre seba a svojich klientov špeciálne výhody,“ skonštatoval predseda SaS Richard Sulík.

Na vládu Smeru doplatili pracovití a dôchodcovia

Ivan Štefanec
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec zase pripomenul, že vlády zvyknú v prvej polovici vládnutia robiť nepopulárne štrukturálne zmeny, na ktoré si netrúfnu pred voľbami.

Smer si na to však podľa neho netrúfol a namiesto zlepšenia služieb štátu len zvyšoval spoplatnenie aktivity a práce, na čo vraj najviac doplatili pracovití ľudia.

„Tým zobral len v tomto roku o viac ako miliardu eur z dôchodkového sporenia a cez dane, odvody a poplatky. Táto politika logicky vyústila do väčšieho počtu nezamestnaných, daňových výpadkov v štátnej kase a nárastu dlhov,“ skonštatoval Štefanec.

Veľké ryby v DPH mafii zostávajú bezstarostné

Hoci podľa opozície výrazne prevažovali negatívne zmeny, pozitívne hodnotí napríklad snahu vládneho Smeru o zníženie daňových únikov. „Ale ani v tomto prípade neplesáme, pretože zvolená forma plošných daňových kontrol a zadržiavanie vratiek DPH zasiahli aj podnikateľov, ktorí si svoje daňové povinnosti vzorne plnia a štátom zadržiavané peniaze im chýbajú,“ skonštatoval Sulík.

„S nástupom prvej Ficovej vlády začala efektívnosť výberu DPH rapídne klesať a trend otočila až krátka vláda Ivety Radičovej,“ povedal Štefanec a dodal, že priestor na opravu vlastných chýb má Smer obrovský a že je potrebné lepšie vyberať dane, a nie ich zvyšovať.

„Musím vytknúť, že veľa energie kontrolóri míňali na naháňanie malých podnikateľov, čašníkov, či cukrárok kvôli bločkom a že veľké ryby v DPH mafii zostávajú bezstarostne plávať,“ uzavrel

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan ŠtefanecMiloš MoravčíkRichard SulíkRobert Fico
Firmy a inštitúcie SMER-SD