Rušne minútu húkali na protest proti revitalizácii železníc

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rušeň, Cargo
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 25. marca (WEBNOVINY) – Federácia strojvodcov uskutočnila v piatok o 13:00 avizovanú protestnú akciu v podobe húkania lokomotív trvajúcom minútu. Potvrdil to pre agentúru SITA prezident Federácie strojvodcov Milan Hošták s tým, že týmto spôsobom chceli upozorniť na nespokojnosť železničiarov s obsahom programu revitalizácie železničných spoločností, ktorý vláda schválila 16. marca.

„Rušne aktívne pískali. Momentálne som v Spišskej Novej Vsi a počul som rušne pískať,“ povedal ďalej Hošták. Podľa neho štrajkový výbor Federácie strojvodcov na budúci týždeň, pravdepodobne v utorok alebo v stredu, má rozhodnúť o ďalších krokoch. „Do úvahy pripadá aj ostrý štrajk,“ dodal Hošták, ale o podrobnostiach nechcel hovoriť, pretože teraz by to bolo predčasné.

Odborovej organizácii rušňovodičov sa nepáči, že revitalizačný program železníc nepočíta s viacerými požiadavkami odborárov. „Ak to má byť revitalizačný program, firmy by sa mali ozdraviť a nemali byť postupne likvidovaní prepravcovia,“ povedal ďalej Hošták. Program revitalizácie železníc podľa neho vytvára podmienky na uprednostňovanie tretích dopravcov na úkor Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s. a Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s. Hošták pripomenul, že osobný prepravca má postupne odovzdávať prevádzku na niektorých tratiach súkromným dopravcom. Napríklad od budúceho roka začne spoločnosť RegioJet prevádzkovať osobnú prepravu na trati Bratislava – Dunajská Streda – Komárno.

Program revitalizácie železničných spoločností počíta v priebehu troch rokov s uvoľnením okolo 5 tis. z celkových vyše 31 tis. pracovníkov a dosiahnutím ich vyrovnaného hospodárenia. Ozdravný plán troch štátnych železničných firiem má zároveň zabezpečiť vyrovnanie pohľadávok medzi železničnými spoločnosťami a štátom a optimalizovať nastavenie sektora železničnej dopravy. Ministerstvo dopravy chce vybrať strategického partnera pre Železničnú spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. v medzinárodnom tendri do júna budúceho roka s tým,

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia