Samosprávy môžu získať 10 mil. eur na úsporné projekty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Slovenksá sporiteľňa
Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 7. decembra (WEBNOVINY) – Slovenská sporiteľňa podpísala zmluvu s Európskou bankou pre obnovu a rozvoj (EBOR) v objeme 10 mil. eur na podporu projektov energetických úspor v komunálnom sektore. “Komunálny sektor má šancu získať výhodné zdroje na financovanie projektov zameraných na podporu úspor energie,“ uviedol hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer.

O úver môžu žiadať Slovenskú sporiteľňu mestá a obce, spoločnosti vo vlastníctve miest a obcí, súkromné spoločnosti poskytujúce komunálne služby a spoločnosti zabezpečujúce energetický manažment pre komunálnu sféru. “Úver môžu žiadať na podporu investícií smerujúcich do opatrení na úsporu energie či už ide o obnovu verejných budov ako škôl, nemocníc, administratívnych budov, alebo o projekty zefektívnenia dodávok tepla, vody a podobne,“ dodal Frimmer.

“Výhodou úveru z úverovej linky EBOR je nenávratný príspevok vo výške od 10 % až do 20 % po úspešnej realizácii projektu v závislosti od miery úspor energie, alebo od počtu opatrení vedúcich k jej úsporám. Výhodou takéhoto úveru je aj bezplatná technická asistencia v podobe vypracovania energetického auditu a energetického certifikátu zo strany partnerskej konzultačnej spoločnosti,“ doplnil produktový manažér Slovenskej sporiteľne Maroš Opálek.

Slovenská sporiteľňa spolupracuje s EBOR od konca roka 2007, kedy bola podpísaná zmluva o realizácii programu Slovseff zameraného na podporu projektov energetickej efektívnosti v bytovom sektore, priemyselnom sektore a využitia obnoviteľných zdrojov energie na Slovensku. Program vznikol v spolupráci EBOR, Ministerstva hospodárstva SR a vybraných bánk. V prvej etape programu do konca roka 2009 bolo celkovo podporených 84 projektov vo výške 15 mil. eur a v druhej etape programu od januára tohto roku ďalších 35 projektov vo výške 7 mil. eur.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie EBOR Európska banka pre obnovu a rozvojSlovenská sporiteľňa