SAPI odmieta tvrdenia distribučných spoločností

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Elektrina
Foto: Ilustračné foto SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 5. októbra (WEBNOVINY) – Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu (SAPI) odmieta tvrdenia distribučných spoločností, podľa ktorých povinný výkup tzv. zelenej energie pravdepodobne spôsobí nárast budúcoročných cien elektrickej energie. “Príslušné distribučné spoločnosti na oficiálnu žiadosť nie sú ochotné zverejniť skutočné čísla, koľko bude presne tento rok zapojených slnečných elektrární. V prípade vetra to nebude ani jedna, napriek tomu sa Západoslovenská energetika odvoláva na zvyšovanie cien aj práve vďaka nim. Odmietame cielené útoky na obnoviteľné zdroje energie,“ uviedla asociácia v stanovisku. Podľa nej za zvyšovaním cien elektriny sú zvýšené poplatky pre Národný jadrový fond určené na likvidáciu jadra.

Distribučné spoločnosti ZSE Distribúcia a SSE-D sa zhodli, že budúcoročné ceny elektrickej energie negatívne ovplyvní povinný výkup tzv. zelenej energie. Stopercentné dcérske spoločnosti Západoslovenskej energetiky (ZSE), respektíve Stredoslovenskej energetiky (SSE) už podali nové cenové návrhy na schválenie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví.

Stredoslovenská energetika očakáva v budúcom roku výrazný celkový nárast povinného výkupu elektriny z obnoviteľných zdrojov a z kombinovanej výroby, a práve to by mohlo viesť k zvýšeniu systémových nákladov a následne aj koncových cien. „Momentálne však nie sme schopní odhadnúť výšku takéhoto nárastu,“ uviedla pre agentúru SITA vedúca komunikácie Stredoslovenskej energetiky Anna Žatková. Podľa nej však spoločnosť neočakáva, že by sa samotné distribučné tarify mali výrazne

Na území západného Slovenska by objem vyprodukovanej elektriny prihlásený výrobcami, ktorý je ZSE Distribúcia povinná vykúpiť, mohol znamenať približne 5 až 7-percentný nárast ceny za distribúciu elektriny. Ako uviedol hovorca Západoslovenskej energetiky Ján Orlovský, oproti roku 2010 vstupuje do ceny distribučného poplatku v zvýšenej miere povinný výkup výrazne drahšej, tzv. zelenej elektriny. „Zmeny a navýšenie odrážajú iba povinnosti, ktoré distribučnej spoločnosti vyplývajú z legislatívy prijatej za ostatné roky,“ zdôraznil Orlovský.

Ako skonštatoval Orlovský, signály o zvyšovaní cien spôsobené vstupom drahšej zelenej energie na trh sa šírili zo západnej Európy už v minulom roku. „V tomto roku je počuť silné ohlasy aj z Českej republiky, kde inštalovaný výkon výroby z obnoviteľných zdrojov násobne prevyšuje súčasný výkon na Slovensku. Odhadovaný nárast cien pre českého koncového odberateľa na rok 2011 je dokonca v rozpätí od 15 do 20 %,“ uviedol hovorca ZSE.

Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu vznikla v roku 2010 ako profesijné združenie právnických osôb. Jej cieľom je informovať o všetkých súvislostiach s výrobou elektrickej energie pomocou slnečného žiarenia.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie NJF Národný jadrový fondSSE Stredoslovenská energetikaZSE Západoslovenská energetika