SaS nepodporí pôvodný ani nový euroval

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
RICHARD SULIK
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 22. júna (WEBNOVINY) – Ministri koaličnej strany SaS nepodporia navýšenie prvého eurovalu ani vznik nového permanentného eurovalu na dnešnom rokovaní vlády ani neskôr v parlamente.

Po skončení dnešnej Koaličnej rady to vyhlásil predseda strany Richard Sulík. „Sme zásadne proti vstupu Slovenska do eurovalu 2 a sme tak isto proti navýšeniu eurovalu 1,“ vyhlásil na brífingu Sulík. SaS na rokovaní vlády zastupujú štyria ministri a Sulík preto zároveň vyslovil obavu, že ostatní koaliční ministri ich pri hlasovaní o návrhoch rezortu financií prehlasujú.

Návrhom na uzavretie dodatku k rámcovej zmluve o Európskom finančnom stabilizačnom nástroji (EFSF) sa bude kabinet Ivety Radičovej zaoberať ešte dnes. Slovenské záruky v rámci EFSF, teda prvého eurovalu, by sa podľa tohto návrhu mali zvýšiť z pôvodných 4,37 mld. eur na 7,72 mld. eur. Úroveň záruk v systéme sa má celkovo zvýšiť zo 440 mld. eur až na 779 mld. eur. Kabinet bude ešte dnes rozhodovať aj o návrhu na uzavretie dohody o založení Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM), teda tzv. permanentného eurovalu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Richard Sulík
Firmy a inštitúcie SaS Sloboda a Solidarita