SaS nepodporí účasť SR v eurovale II

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
SAS
Zľava: Poslanec za SaS Matej Chren, predseda parlamentu Richard Sulík a poslanec za SaS Jozef Kollár. Foto: SITA//Marián Peiger

BRATISLAVA 20. apríla (WEBNOVINY) – Strana Sloboda a Solidarita (SaS) pri hlasovaní v slovenskom parlamente nepodporí účasť Slovenska v európskom stabilizačnom mechanizme (tzv. eurovale II). Na tlačovej besede to uviedol predseda strany Richard Sulík. Ako dodal, strana SaS je tu preto, aby hájila záujmy občanov Slovenska a nie záujmy zahraničných bánk, ktoré „dlhé roky zarábajú na vysokých úrokoch z úverov pre nezodpovedné krajiny“. Slobodní však podporia zmenu Lisabonskej zmluvy, ktorá má vznik eurovalu II umožniť. „Slovensko jednoducho nesmie platiť za zlé investície zahraničných bánk,“ doplnil poslanec SaS Martin Chren.

Podľa Sulíka ide o jednomyseľné rozhodnutie Republikovej rady SaS a tiež jednomyseľné rozhodnutie poslaneckého klubu SaS. Predseda strany je pripravený aj na to, že v prípade, že by účasť Slovenska v eurovale II napokon parlamentom skutočne neprešla, zniesla by sa na Slovensko kritika z Bruselu. „Bruselskí politici nebudú nadšení, s tým ale musíme žiť. Toto je pre nás principiálna otázka. Za 600 mil. eur nech sa na mňa pozerajú škaredo,“ dodal Sulík. Slovensko by totiž podľa dohodnutých podmienok malo za prvých päť rokov fungovania nového eurovalu prispieť sumou 660 mil. eur.

Dôvodov, pre ktoré sa strana rozhodla účasť Slovenska v stabilizačnom mechanizme nepodporiť, je podľa šéfa poslaneckého klubu SaS Jozefa Kollára viac. Predovšetkým však strana nemá záujem týmto spôsobom ďalej podporovať nezodpovedné správanie niektorých európskych štátov. Problémom je však aj výška prípadného slovenského príspevku, ktorá sa môže vyšplhať až na takmer pätinu súčasnej úrovne dlhu krajiny. „Euroval v skutočnosti bráni ozdraveniu ekonomík predlžených krajín,“ dodal Kollár.

Alternatívou k stabilizačnému mechanizmu je pritom podľa Sulíka to, aby krajina, ktorá nie je schopná splácať svoje dlhy, jednoducho vyhlásila bankrot. Ak chcú však ostatné členské krajiny eurozóny prispievať na dlhom zdecimované ekonomiky, SaS im v tom brániť nechce. Zmenu lisabonskej zmluvy tak, aby bol vôbec vznik tohto mechanizmu možný, preto v parlamente poslanci strany podporia. „Keď chce zvyšných 16 krajín eurozóny kolektívne skočiť do studne, prečo by sme im v tom mali brániť?“ konštatoval Sulík.

Predseda SaS tvrdí, že o postoji strany už informoval aj premiérku Ivetu Radičovú aj ministra financií Ivana Mikloša. Minister financií po stredajšom rokovaní vládneho kabinetu uviedol, že túto informáciu berie na vedomie, no vyjadril ľútosť, že na túto tému s predstaviteľmi SaS nediskutovali viac. „Je to proces, tak ako vo všetkých krajinách eurozóny budú o týchto veciach rozhodovať parlamenty. Jedna zo šiestich parlamentných strán vyjadrila takýto názor, berieme to na vedomie,“ konštatoval Mikloš.

Smer – SD: Euroval II je na ochranu eura a Smer-SD je za ochranu eura

„My za eurom určite stojíme a takto sa budeme k ochranným mechanizmom, ktoré sa týkajú eura, aj správať,“ vyhlásil líder najsilnejšej opozičnej strany. Zároveň však dodal, že nebudú tolerovať vyhlásenia, prostredníctvom ktorých chcú niektoré strany na tejto téme vytĺkať lacný politický kapitál. „Očakávame od vlády, že jednomyseľne podporí euroval,“ povedal Fico. Podľa neho je predsedníčkou vlády Iveta Radičová a ona zodpovedá za to, ako sa k tejto téme kabinet postaví. Podpora účasti SR v novom eurovale od strany Smer-SD by pritom bola pri zamietavom hlasovaní poslancov SaS kľúčová.

Podľa Smeru-SD je tak téma účasti Slovenska v novom eurovale, aby sa premiérka pokúsila zabezpečiť podporu naprieč celou koalíciou, vhodnou na spojenie s hlasovaním o dôvere vlády. „Aký šibal! V poslednom období má Robert Fico neuveriteľné nápady a vyhlásenia, rozmýšľam, ktoré je vôbec možné brať vážne,“ reagovala na tento námet po stredajšom rokovaní vlády premiérka Iveta Radičová. Podľa nej je jedinou možnosťou, ako účasti Slovenska v eurovale 2 zabezpečiť dostatočnú podporu, je do poslednej chvíle sa pokúšať o rokovania so všetkými parlamentnými stranami a prípadne sa ešte pokúsiť aj o nejaké ústupky v Bruseli. „Rokovať predovšetkým s otázkou, voči ktorým mechanizmom sú hlavné výhrady, pretože ešte stále je možné rokovať aj v Bruseli,“ konštatovala Radičová.

Opozičná strana má s eurovalom 2 aj jeden technický problém, o ktorom chce rokovať. V minulosti sa totiž podľa Fica vždy vyrokovala podpora v podobe záruk, teraz pravdepodobne príde aj k plateniu v hotovosti.

Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM), teda permanentný euroval, by mal súčasný dočasný stabilizačný systém nahradiť v roku 2013. Podľa premiérky Ivety Radičovej má ísť o systém veľmi podobný Medzinárodnému menovému fondu, avšak v regióne eurozóny. Mechanizmus tak má pomáhať krajinám, ktoré sa prípadne dostanú do problémov s refinancovaním vlastného dlhu. Efektívna úverová kapacita mechanizmu má byť 500 mld. eur. Aby bola táto kapacita ratingovo najvyššie hodnotená, celý mechanizmus bude zahŕňať aj dodatočnú rezervu 200 mld. eur. Prvých 80 mld. eur kapitálu mechanizmu má byť splatných v prvých piatich rokoch jeho fungovania v hotovosti. Zvyšná časť podielu sa bude v prípade potreby vkladať kombináciou záruk a kapitálu na zavolanie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan MiklošIveta RadičováMartin ChrenRichard SulíkRobert Fico
Firmy a inštitúcie SaS Sloboda a Solidarita