Schválený rozpočet je podľa Fica pokrízový a sociálny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico, kažimír
Sprava: Predseda vlády SR Robert Fico a minister financií SR Peter Kažimír počas Dňa otvorených dverí na Úrade vlády SR. Bratislava, 8. jún 2013. Foto: Archívne foto SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 10. októbra (WEBNOVINY) – Návrh rozpočtu, ktorý vo štvrtok schválil vládny kabinet, je rozpočtom sociálneho zmieru, je zodpovedný, solidárny a pokrízový. Vyhlásil to predseda vlády Robert Fico po štvrtkovom poobedňajšom rokovaní jeho kabinetu.

Vyzdvihol, že rozpočet plne rešpektuje záväzok znížiť deficit verejných financií pod 3 % hrubého domáceho produktu a zároveň po niekoľkých rokoch prvýkrát umožnil rozmraziť platy vo verejnej správe.

„Je východiskom k tomu, aby sme sa konečne na Slovensku nadýchli,“ tvrdí premiér.

Návrh rozpočtu verejnej správy počíta v budúcom roku s deficitom na úrovni 2,83 % hrubého domáceho produktu. Ešte v auguste pritom prvý návrh rozpočtu predpokladal schodok 2,9 % výkonu ekonomiky.

Podľa ministra financií Petra Kažimíra lepším rozpočtovým výhľadom pomáhajú aj pozitívnejšie predikcie vývoja hospodárstva. Vládou schválený návrh rozpočtu označil za dobrý kompromis. „Existujú veľmi reálne základy, aby sme tento stanovený cieľ dosiahli,“

Dosiahnutie stanoveného schodku je podľa ministra o to reálnejšie, že vláda si aj na budúci rok naplánovala rezervy. Tá prvá je priamo v rozpočte v sume 70 mil. eur. Okrem toho môže rozpočet ťažiť aj z lepšieho výberu daní.

Podľa Kažimíra je totiž možné, že v budúcom roku sa podarí vďaka prijímaným opatreniam vybrať na daniach o 250 mil. eur viac, ako sa počíta v schválenom rozpočte. Ak sa tento cieľ podarí dosiahnuť, prostriedky sa podľa neho môžu využiť na zníženie deficitu alebo na priority.

Envirorezort by mal podľa vládou schváleného návrhu rozpočet hospodáriť s čiastkou 399 miliónov eur. Celkové zdroje rezortu klesnú v porovnaní s tohtoročným rozpočtom o 205 miliónov eur, teda o 33,9 percenta. Dôvodom je nižšia úroveň vyčlenených peňazí z eurofondov a spolufinancovania.

Rozpočtové prostriedky predstavujú z celkovej sumy 39,6 milióna eur a výdavky Európskej únie a spolufinancovania zo štátneho rozpočtu sú 359 miliónov eur.

Minister Peter Žiga (Smer-SD) nepredpokladá, že za tohto stavu sa bude v jeho rezorte výrazne sekať. „Výzva je skôr na strane príjmov,“ povedal Žiga s tým, že sa budú snažiť o také zdroje, aby vykryli rozpočet v plnom rozsahu. „Prípadne ešte prekvapili,“ dodal.

Slovensko nesplnilo podmienku NATO

Obranné výdavky napriek tomu, že bola deklarovaná snaha dvíhať ich, podľa schváleného návrhu naďalej zostávajú na úrovni rovného percenta HDP a dosiahnu sumu 755 miliónov eur.

Starú požiadavku NATO, aby tieto výdavky predstavovali dve percentá HDP, sa nepodarilo na Slovensku splniť ani jednej vláde, rovnako túto čiastku nevynakladajú na obranu ani viaceré ďalšie členské štáty.

„Samozrejme, všetci si uvedomujú, aká je finančná situácia – niektoré pôvodné návrhy boli aj horšie a my sme niektoré mechanizmy ubránili,“ upozornil minister obrany Martin Glváč.

Pre NATO je podľa jeho slov teraz najdôležitejším kritériom skutočnosť, koľko z obranných výdavkov dáme na výstroj a výzbroj, do novej techniky a technológií. „Tam je želateľný stav dostať sa v priebehu troch rokov k dvadsiatim percentám (obranného rozpočtu – pozn. SITA),“ povedal Glváč.

Poukázal na to, že v roku 2011 išlo do výzbroje a výstroja asi osem percent ich rozpočtu, v roku 2012 to bolo takmer 10 percent a tento rok je to 14,5 percenta. Na budúci rok to má byť vyše 15,9 percenta.

Minister Maďarič je spokojný

Rezort kultúry by mal na budúci rok zaznamenať len mierny pokles, jeho rozpočet bude nižší o 2,55 percenta a dosiahne sumu 182,4 milióna eur. Minister Marek Maďarič je vzhľadom na ekonomickú situáciu a krízu relatívne spokojný.

V znížení tvoria 3,5 milióna eur kapitálové výdavky RTVS. „To sa týka zmluvy so štátom, kde je zachovaná taká istá výška určená na programy a RTVS si môže preniesť aj neminuté kapitálové výdavky z tohto roka, čiže nevidím to ako zásadný problém,“ upozornil Maďarič.

Pokles je aj pri grantovom systéme. „Ale tam zase už nie je nevyhnutné na Európske hlavné mesto kultúry 3,5 milióna, ako je to tento rok, je tam potrebný jeden milión,“ vysvetlil minister kultúry, podľa ktorého je tak pre ostatné programy vlastne o dva milióny viac.

Návrh rozpočtu umožňuje Maďaričovi navýšiť prostriedky na podporu literatúry, do Audiovizuálneho fondu, pre TASR a kultúrne aktivity v zahraničí. Peniaze pre príspevkové a rozpočtové organizácie zostávajú na rovnakej úrovni ako v tomto roku.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Marek MaďaričMartin GlváčPeter ŽigaRobert Fico