SE pripravujú výstavbu malých vodných elektrární

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vodná elektráreň Madunice
Foto: geocaching.sk

BRATISLAVA 2. júla (WEBNOVINY) – Slovenské elektrárne, a.s. (SE) majú stále záujem o výstavbu malých vodných elektrární. Dominantný výrobca elektriny sa v súčasnosti venuje príprave výstavbe malých vodných elektrární na rieke Váh v úseku Ružomberok – Kraľovany a na rieke Hron v lokalitách Žiar nad Hronom a Žarnovica, Nový Tekov, Čata, a Kamenín. „V najvyššom štádiu prípravy je najmenšia malá vodná elektráreň Dobšiná III, ktorá dopĺňa energetickú sústavu elektrární Dobšiná,“ uviedli Slovenské elektrárne vo svojom podnikovom mesačníku.

Slovenské elektrárne naďalej monitorujú ďalšie lokality vhodné na výstavbu nových vodných elektrární. Zaujímajú sa napríklad o projekt prečerpávacej vodnej elektrárne Ipeľ. „Snahou Slovenských elektrární je neustále sa podieľať na zvyšovaní využitia hydroenergetického potenciálu Slovenska. Zaujímajú nás všetky kategórie vodných elektrární, okrem mikrozdrojov. Zaoberáme sa prípravou využitia primárneho ale aj sekundárneho hydroenergetického potenciálu,“ konštatoval vedúci rozvoja nových vodných elektrární Ladislav Tarbajovský.

Slovenské elektrárne, v ktorých 66-percentný podiel vlastní talianska skupina Enel, nekonkretizovali koľko prostriedkov by do výstavby malých vodných elektrární mohli investovať. Elektrárne však deklarovali, že počas nasledujúcich piatich rokov plánujú investovať na Slovensku 3,1 mld. eur. Zhruba 2,9 mld. eur pritom predstavujú investície do jadrovej energetiky.

Podiel veľkých a malých vodných elektrární na ročnej výrobe elektrickej energie predstavuje na Slovensku 16 až 18 %. Na slovenských riekach a riečkach sa v súčasnosti využíva len asi 11 % možného potenciálu malých vodných elektrární. Slovensko má v súčasnosti viac ako 160 malých vodných elektrární. Najväčším prevádzkovateľom vodných elektrární je spoločnosť Slovenské elektrárne, a.s., ktorá prevádzkuje 34 vodných elektrární, z toho 10 malých vodných elektrární. Sumárny inštalovaný výkon vodných elektrární prevádzkovaných SE je 1 652 megawattov, čo je 31 % z celkového inštalovaného výkonu Slovenských elektrární.

Slovensko by malo o päť rokov vyrábať prostredníctvom malých vodných elektrární 450 gigawatthodín elektrickej energie ročne. Do roku 2030 by sa mala ročná výroba elektriny v malých vodných elektrárňach zvýšiť na 850 gigawatthodín. Ako vyplýva z návrhu koncepcie využitia hydroenergetického potenciálu vodných tokov na Slovensku, v súčasnosti sa vyrába v malých vodných elektrárňach 284 gigawatthodín elektrickej energie ročne. Súčasný stav využívania hydroenergetického potenciálu slovenských vodných tokov na výrobu elektrickej energie v malých vodných elektrárňach je podľa rezortu životného prostredia, ktorý koncepciu vypracoval, stagnujúci.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie SE Slovenské elektrárne