Cyprus škrtne z vkladov boháčov 80 percent

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Euro, peniaze_euro
Foto: Shutterstock
Cyprus
Foto: SITA/AP

NIKÓZIA 27. marca (WEBNOVINY) –

Obmedzenia pre Cyperčanov

Výber z bankomatov: 100 až 300 eur

Vycestovanie do zahraničia s hotovosťou max. 3000 eur

Bezhotovostná platba v zahraničí max. do 5000 eur

Deklarovanie privezeného tovaru v hodnote nad 500 eur

Guvernér cyperskej centrálnej banky Panicos Demetriades odvolal v stredu na nátlak medzinárodných veriteľov šéfa najväčšieho finančného domu v krajine Bank of Cyprus Yiannisa Kypriho.

Šesťdesiatdvaročný Kypri podľa medializovaných informácií nesie zodpovednosť za prehĺbenie finančnej krízy v tejto ostrovnej krajine.

Pred sídlom Bank of Cyprus v Nikózii protestovali stovky jej zamestnancov a žiadali tiež aj rezignáciu Demetriadesa.

Štátne médiá v stredu zverejnili, ako sa bude „škrtať“ zo súkromných vkladov na ostrove, aby štát dostal pomoc od Trojky (Medzinárodný menový fond, Európska komisia, Európska centrálna banka) a vyhol sa bankrotu.

Vklady v Bank of Cyprus, ktoré sú nad 100-tisíc eur, zdaní vláda na 40%. Vklady v Cyperskej ľudovej banke (Laiki), druhého najväčšieho finančného domu na ostrove, budú prevedené pod Bank of Cyprus. Z tých, ktoré budú nad 100-tisíc eur, sa škrtne 80 percent.

Cyperská vláda zároveň rozhoduje, koľko si budú môcť obyvatelia zadĺženej krajiny vybrať z bankomatov po znovuotvorení bánk na ostrove. Podľa tamojších medií by to malo byť od 100 do 300 eur na deň. Úradníci tak chcú predísť nekontrolovanému odlivu finančného kapitálu do zahraničia a vyhnúť sa šíreniu paniky. Obyvatelia zadĺženej krajiny budú môcť vycestovať do zahraničia iba so sumou 3000 eur a bezhotovostne previesť maximálne 5000 eur za deň. Obchodníci zase majú povinnosť deklarovať každý privezený tovar v hodnote nad 500 eur.

Medzinárodná ratingová agentúra Moody’s varovala, že kríza na Cypre môže ochromiť eurozónu. Dôvodom je zlý prístup eurozóny k riešeniu problémov v Nikózii. Moody´s upozorňuje, že európski lídri preceňujú svoje schopnosti zabrániť šíreniu krízy.

Cyprus a medzinárodní veritelia sa tento týždeň dohodli na finančnej pomoci v sume 10 mld. eur. Podmienkou bolo, že sa na pomoci budú podieľať aj klienti bánk, čo bolo doteraz tabu. „Politici zrejme veria tomu, že podmienky na trhu sú dostatočne mierne, pričom majú nástroje, aby sa vyhli šíreniu nákazy do iných okrajových ekonomík a ich bankových systémov,“ povedal Bart Oosterveld z agentúry Moody’s v rozhovore pre agentúru Reuters. „My si však myslíme, že ich sebadôvera nie je na správnom mieste,“ dodal.

Situácia na Cypre podľa S&P neovplyvňuje rating ruských bánk

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor’s nevidí bezprostredný vplyv núdzovej pomoci Cypru na ratingy ruských bánk, hoci zavedenie kontroly toku kapitálu by mohlo viesť k rizikám pre činnosť poskytovateľov úverov aj dlžníkov.

Analytik agentúry S&P Sergej Voronenko uviedol, že reštrikcie toku financií majú iba obmedzený priamy vplyv na ruské peňažné inštitúcie napriek veľkému objemu úverov, ktoré na Cypre poskytli. Ruská centrálna banka v stredu zopakovala, že ak Nikózia zavedie kontrolu toku kapitálu, zo situácie na Cypre nevyplýva systémové riziko pre ruský bankový sektor.

Podľa odhadu Standard & Poor’s k 31. januáru boli cezhraničné úvery firmám ruského pôvodu sídliacim na Cypre v objeme približne 23 mld. eur. Ide o zhruba 10 % celkových úverov korporátnej klientely zo strany troch ruských bánk, VTB , Gazprombank a Alfa Bank, ktorým S&P prideľuje rating.

Ruské banky konštatovali, že cyperská banková kríza na nich má obmedzený vplyv a banka VTB uviedla, že jej straty v prípade najhoršieho scenára by boli na úrovni niekoľko desiatok miliónov eur. Ruskí predstavitelia však vyjadrili obavy, že Cyprus by mohol kontrolu kapitálu uplatňovať dlhé obdobie.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Moody's