Skupina SPP dosiahla v roku 2012 zisk vo výške 448 mil. eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
SPP
Slovenský plynárenský priemysel, a.s.

BRATISLAVA 26. júna (WBN/PR) – Skupina SPP dosiahla v roku 2012 konsolidovaný zisk po zdanení vo výške 448 mil. eur, pričomcelkovo spoločnosti skupiny SPP po konsolidácii odviedli do štátneho rozpočtu v roku 2012 v podobe daní a dividend vyše 809 miliónov eur. Táto suma predstavovala 6,84 % z celkových príjmov štátneho rozpočtu SR v uplynulom roku. Na kladnom hospodárskom výsledku skupiny SPP sa rovnako ako v predchádzajúcich rokoch podieľali najmä príjmy z činností súvisiacich s medzinárodnou prepravou zemného plynu.

Konsolidované výsledky skupiny SPP zahŕňajú výsledky hospodárenia SPP, dcérskych spoločností Eustream, SPP – distribúcia a NAFTA ako aj ďalších spoločností s majetkovou účasťou SPP. SPP odvádza spomedzi slovenských firiem do štátneho rozpočtu jeden z najväčších príspevkov, a to najmä vo forme dividend z 51 % podielu štátu a tiež daní. V roku 2012 odviedli spoločnosti skupiny SPP (po konsolidácii) do štátneho rozpočtu vo forme DPH, dane z príjmu a osobitného odvodu z podnikania v regulovaných odvetviach celkovú sumu 428 mil. eur, čo predstavovalo 7,09 % podiel na príjmoch štátneho rozpočtu za tieto druhy daní a odvodov.

Individuálne výsledky SPP potvrdzujú konkurencieschopnosť ponuky produktov

Individuálny zisk SPP po zdanení dosiahol za rok 2012 výšku 365 mil. eur. Dôvodom medziročného poklesu oproti roku 2011 je najmä skutočnosť, že v roku 2011 došlo k mimoriadnemu vyplateniu nerozdeleného zisku z minulých období v dcérskej spoločnosti SPP Bohemia vo výške 388 mil. eur, ktorý výrazne navýšil hospodársky výsledok za rok 2011.

Negatívny dopad na hospodárske výsledky SPP v roku 2012 mal predaj plynu zákazníkom z regulovaného segmentu Domácnosti, v ktorom spoločnosť vytvorila za minulý rok stratu vo výške približne 76 miliónov eur. Dôvodom je, že v súčasnosti platná cenová regulácia neumožňuje SPP pokryť všetky oprávnené náklady potrebné pre dodávku plynu a obsluhu takmer 1,3 milióna odberateľov z radov domácností.

Individuálny zisk SPP za rok 2012 pozitívne ovplyvnili najmä dividendy z dcérskych spoločností Eustream a SPP – distribúcia.

Pod dosiahnutý hospodársky výsledok sa podpísal aj vývoj trhu s plynom v priebehu roka 2012. Napriek silnému tlaku konkurencie a zložitej ekonomickej situácii, kedy sa spotreba plynu v SR v uplynulom roku v porovnaní s rokom 2011 znížila o približne 4 %, SPP potvrdil svoju pozíciu kľúčového dodávateľa zemného plynu s celkovým podielom v roku 2012 na úrovni približne 70 %. Celkový predaj SPP v roku 2012 smerom ku konečným zákazníkom na Slovensku predstavoval 38,472 TWh (3,6 mld. m3).Mimoriadne silné konkurenčné prostredie a tiež regulačný rámec priniesli výrazný tlak na efektivitu činností spojených s predajom zemného plynu. Na pozitívny výsledok hospodárenia mala vplyv aj priebežná optimalizácia procesov, ktorá v SPP prebieha kontinuálne už niekoľko rokov a bude pokračovať aj v nasledujúcom období.

Pre SPP bol rok 2012 prelomový aj z hľadiska vstupu do novej oblasti podnikania, ktorou je predaj elektrickej energie. SPP úspešne predstavil ponuku pre segment Domácnosti a segment Malé podnikanie a organizácie a vytvoril tak podmienky pre naplnenie svojej vízie stať sa najväčším multikomoditným dodávateľom energií a služieb na slovenskom trhu.

SPP zostal lídrom v oblasti firemnej filantropie a spoločenskej zodpovednosti

SPP v spolupráci s neinvestičným fondom EkoFond, ktorého zriaďovateľom je SPP, a s Nadáciou SPP realizoval viacero sponzoringových a verejnoprospešných aktivít a filantropických programov. Len v minulom roku SPP podporil verejnoprospešné projekty prostredníctvom finančných darov vo výške 2,5 milióna eur, pričom príspevok Nadácie SPP predstavoval v tejto oblasti viac ako 2,7 milióna eur.

SPP sa v roku 2012 už po siedmykrát stal „TOP firemným filantropom“ a podarilo sa mu tak obhájiť prvenstvo v rebríčku, ktorý každoročne zostavuje Fórum donorov. SPP dlhodobo patrí k najväčším firemným filantropom a sponzorom. V roku 2013 plánuje spoločnosť vynaložiť na verejnoprospešné aktivity viac ako 3 milióna eur.

Hospodárske výsledky SPP za rok 2012 dnes schválilo Valné zhromaždenie spoločnosti. SPP zároveň na svojej webovej stránke www.spp.sk zverejnil Výročnú správu.

Konsolidované výkazy ziskov a strát skupiny SPP (vybrané údaje v mil. eur)

K 31. 12. 2012 a 31. 12. 2011 konsolidácia zahŕňa spoločnosti hlavnej skupiny SPP (Slovenský plynárenský priemysel, a.s., SPP – distribúcia, a.s., eustream, a.s., NAFTA, a.s. – konsolidovaná skupina NAFTA), dcérske spoločnosti SPP CZ, a.s., SPP Bohemia, a.s. (a jej dcérske spoločnosti), SPP Storage s.r.o. a GEOTERM KOŠICE, a.s., a metódou ekvivalencie aj informáciu o nasledujúcich pridružených spoločnostiach a spoločných podnikoch: SLOVGEOTERM, a.s., POZAGAS, a.s., PROBUGAS, a.s.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie SPP Slovenský plynárenský priemysel