Slovenskí pestovatelia dostanú odškodnenie 536 tis. eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zelenina, uhorky
Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 29. júla (WEBNOVINY) – Slovenskí pestovatelia dostanú odškodnenie za stiahnutie plodín z trhu v dôsledku nebezpečenstva nákazy baktériou E-coli v celkovej výške 536 107 eur. Členské štáty Európskej únie totiž schválili návrh Európskej komisie zvýšiť podporu únie v rámci núdzového plánu pre výrobcov zeleniny postihnutých krízou spôsobenou baktériou E-coli z 210 mil. eur na 227 mil. eur. „Komisii sa tým umožní vyplatiť 100 % žiadostí o náhradu z rôznych členských štátov,“ informuje Zastúpenie EK na Slovensku. Odškodnení by tak mali byť pestovatelia uhoriek, paradajok, šalátu, cukín a sladkej papriky, ktoré museli byť v dôsledku nebezpečenstva nákazy baktériou E-coli stiahnuté z trhu medzi 26. májom a koncom júna.

Na základe oznámení všetkých členských štátov o žiadostiach o podporu EÚ na všetky výnimočné opatrenia, t. j. stiahnutia, zelený zber a neuskutočnený zber, sa podľa komisie zdá, že finančný vplyv opatrení prijatých v súvislosti s krízou spôsobenej baktériou E-coli je o niečo väčší, ako sa očakávalo. „Vzhľadom na výrazné narušenie trhu s ovocím a zeleninou a vzhľadom na škodu spôsobenú tomuto odvetviu komisia považuje za primerané zvýšiť tento rozpočet až do výšky 227 mil. eur,“ uvádza EK.

Komisia schválila pôvodný balík núdzovej pomoci pre výrobcov čerstvej zeleniny vo výške 210 mil. eur 17. júna. Vďaka tejto schéme sa EÚ umožnilo zaplatiť výrobcom za uhorky, paradajky, šalát, cukiny a sladké papriky, ktoré sa v dôsledku vypuknutia nákazy baktériou E-coli stiahli z trhu medzi 26. májom a koncom júna. V rozhodnutí sa plánuje vyplatiť v júni najviac 50 % (70 % v prípade členov organizácií výrobcov) bežnej výrobnej ceny rôznych výrobkov. Členské štáty mali svoje konečné žiadosti o náhradu oznámiť do 18. júla. V prípade niektorých štátov však boli vzhľadom na ich oznámenia potrebné doplňujúce informácie, ktoré sa od nich vyžiadali. Komisia dostala a zanalyzovala tieto doplňujúce informácie a v niektorých prípadoch zaktualizovala oznámenia, ktoré jej zaslali dotknuté členské štáty.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia