Slovenská firma kúpi najväčšieho súpera Českej pošty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Slovenská pošta
Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 1. februára (WEBNOVINY) – Najväčší konkurent štátnej Slovenskej pošty, a.s. – súkromná firma Cromwell a.s. kúpi 80-percentný podiel v privátnej českej spoločnosti MediaServis s.r.o., ktorá je najväčším súperom Českej pošty, s.p. Cromwell získa väčšinový podiel v MediaServise od firmy RMS Mezzanine, informoval český portál iDNES.cz s tým, že obchod sa uskutoční na prelome februára a marca.

„Vznikne jediný poštový operátor na česko-slovenskom trhu. Keď klient bude chcieť poslať list na Slovensko, bude to výhodnejšie, pretože to pôjde jednou sieťou,“ povedal pre český portál konateľ MediaServisu Martin Dzúr.

RMS Mezzanine má v MediaServise podiel 90 %, z toho 80 % predá slovenskej tlačovej a distribučnej spoločnosti Cromwell a 10 % si ponechá.

Zvyšných 10 % v českej spoločnosti patrí nemeckej logistickej skupine Fiege, aj s tou však Cromwell podľa portálu rokuje o odkúpení jej minoritného podielu. Česká pošta prišla od začiatku tohto roka o monopol na doručovanie listov do 50 gramov.

MediaServis sa chce dostať zo straty tohto roku

Dzúr nastúpil do MediaServisu vlani v auguste s úlohou dostať firmu zo straty. Po minuloročnom odchode najväčších klientov spomedzi veľkých vydavateľstiev firma generovala stratu 2 mil. CZK denne.

MediaServis sa podľa iDNES.cz chce zo stratového hospodárenia dostať ešte tohto roku s tým, že Českej pošte zoberie podiel na liberalizovanom trhu listov. Má ambície získať najmenej 5 % do konca roku. Cromwell ako nový majiteľ by mu mohol tieto plány uľahčiť.

Je totiž najväčším alternatívnym poštovým operátorom na slovenskom trhu a vážnym konkurentom Slovenskej pošty. Poštový trh na Slovensku sa úplne liberalizoval už 1. januára 2012, teda o rok skôr než v ČR, a za ten čas Cromwell zobral Slovenskej pošte 15 % z podielu na trhu.

Cromwell a.s.

Cromwell má takmer 3 700 doručovateľov, distribuuje listy napríklad pre Slovenskú sporiteľňu, ktorá je najväčšou bankou na Slovensku.

Spoločnosť Cromwell a.s. so sídlom v Bratislave bola založená v novembri 1992, v Obchodnom registri je zapísaná od júla 1993 a má základné imanie okolo 3,040 mil. eur.

Spoločnosť je v súčasnosti najväčším alternatívnym poštovým operátorom registrovaným Poštovým regulačným úradom na Slovensku. Poskytuje kompletný servis v tlačiarenských a doručovacích službách.

Kúpia toho viac

Spoločnosť Cromwell a.s., najväčší alternatívny poštový operátor na Slovensku, kúpi v Českej republike tri spoločnosti, nielen Mediaservis, ale aj firmy Mediacall a Novinová a Poštovní. Ide o spoločnosti poskytujúce služby v oblasti adresnej a neadresnej distribúcie a telemarketingu. „Vstupom do týchto spoločností zrealizujeme náš strategický cieľ byť jediným poštovým operátorom pôsobiacim na celom česko-slovenskom trhu,“ informoval v piatok agentúru SITA predseda predstavenstva spoločnosti Cromwell Petr Sucharda. Celý obchod by sa mal podľa neho uskutočniť na prelome februára a marca.

Mediaservis je na českom trhu v neadresnej distribúcii dvojkou s podielom cez 35 % za Českou distribuční a v adresnej distribúcii mu patrí tiež druhá pozícia za Českou poštou. Podiel v adresnej distribúcii má zatiaľ veľmi nízky, pretože liberalizácia v tejto oblasti poštových služieb v Českej republike platí len od začiatku tohto roka. „V tomto roku očakávame nárast trhového podielu v adresnom doručovaní na 5 %,“ uviedol Sucharda. Cromwell má získať 80-percentný podiel v Mediaservise od firmy RMS Mezanine, ktorej v ňom patrí 90 %. V súčasnosti rokuje aj s nemeckou logistickou spoločnosťou F-log o odkúpení jej podielov. „Zatiaľ to vyzerá tak, že podiely v Mediacall predajú a v Mediaservise si svoj podiel ponechajú,“ spresnil.

Podiel Cromwellu v doručovaní transakčných zásielok, ako sú faktúry a výpisy bánk, na Slovensku je vyše 15 %. Firma doručuje každú šiestu z takýchto zásielok. „Na slovenskom trhu máme najmodernejšie technológie pre produkciu zásielok, v tejto oblasti sme najlepší a najskúsenejší. V doručovaní máme rovnakú kvalitu a vďaka nášmu modelu ponúkame doručovanie za nižšiu cenu ako v súčasnosti Slovenská pošta,“ odvetil Sucharda na otázku, ako a v čom dokážu konkurovať štátnej poštovej spoločnosti. „A každý klient je pre nás dôležitý, snažíme sa správať profesionálne a zároveň priateľsky,“ dodal.

Celkové tržby skupiny Cromwell v minulom roku dosiahli 22 mil. eur, čo bolo medziročne viac o 10 %, zisk predstavoval okolo 700 tis. eur. Skupina Cromwell má 250 zamestnancov a vyše 3 500 doručovateľov.

Spoločnosť Cromwell a.s. so sídlom v Bratislave bola založená v novembri 1992, v Obchodnom registri je zapísaná od júla 1993 a má základné imanie okolo 3,040 mil. eur. Spoločnosť je v súčasnosti najväčším alternatívnym poštovým operátorom registrovaným Poštovým regulačným úradom na Slovensku. Poskytuje kompletný servis v tlačiarenských a doručovacích službách.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Slovenská pošta