Slovensko sa ponúkne Japonsku, dlhopisy predá aj Američanom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Dlhopisy
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 3. januára (WEBNOVINY) – Slovensko bude aj v roku 2013 ponúkať svoje dlhopisy na zahraničných trhoch.

Podľa ministra financií Petra Kažimíra bude chcieť štát po vlaňajších úspešných zahraničných predajoch pokračovať v diverzifikácii portfólia investorov, v hre je stále aj predaj cenných papierov v Japonsku. Vláda tak pokračuje v diverzifikácii krytia dlhu, ku ktorej pristúpila po problémoch s financovaním v Európe z konca roku 2011.

„V ďalších rokoch chceme potvrdiť svoju prítomnosť na americkom trhu, kde sme boli veľmi úspešní. Máme za sebou prvé stretnutia s investormi v Japonsku, takže podľa situácie a našich potrieb sme pripravení využiť tieto možnosti,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA minister Kažimír. Prezentácia na ázijských trhoch pritom môže podľa neho pomôcť prilákať investorov z tohto regiónu aj pri slovenských eurových alebo dolárových emisiách.

Slovensko začalo byť aktívne na medzinárodných trhoch predovšetkým v roku 2012 po negatívnych skúsenostiach z konca roku 2011 a neúspešných pokusoch sa prefinancovať na domácom trhu. Slovensko tak po predaji cenných papierov v českých korunách a švajčiarskych frankoch v máji úspešne ponúklo svoje dlhopisy premiérovo aj americkým investorom. V zámorí sa podarilo predať 10-ročné bondy za 1,5 mld. USD. Slovensku sa tak už v prvej polovici roka 2012 darilo zabezpečiť si dostatok zdrojov na financovanie dlhu za takmer celý rok.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať