Slovensko sa stále môže pochváliť ložiskami zlata a striebra

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zlato
Foto: Ilustračné foto : SITA/AP

BRATISLAVA 24. marca (WEBNOVINY) – Slovenské baníctvo sa stále môže pochváliť ložiskami zlata a striebra. Ako vyplýva zo správy Ministerstva životného prostredia SR (MŽP), na Slovensku sa nachádzajú geologické zásoby zlatých a strieborných rúd v šiestich ložiskách v objeme zhruba 59 mil. ton. Z toho vyťažiteľné zásoby predstavujú takmer 50 mil. ton.

Reálny výskyt zlatých a strieborných rúd evidujú slovenskí baníci v ložiskách Banská Hodruša, Brehov, Detva – Biely vrch, Dolná Lehota, Kremnica a Pezinok. Najviac vyťažiteľných zásob rúd zlata a striebra v objeme viac ako 25 mil. ton sa nachádza v dobývacom priestore Detva – Biely vrch. Nasleduje ložisko Kremnica s vyťažiteľnými zásobami zlatých a strieborných rúd na úrovni takmer 23 mil. ton. Ťažba sa v týchto dobývacích priestoroch zatiaľ nerealizuje. “Pri eventuálnej povrchovej ťažbe ložísk Kremnica a Detva – Biely vrch by sa výrobné náklady pri minimálnom 10-percentnom zisku mali pohybovať okolo 18 eur za tonu, respektíve 8 eur za tonu,“ uvádza sa v správe.

Najhodnotnejším ložiskom je podľa správy Banská Hodruša, kde úžitková hodnota zásob zlata a striebra je na úrovni 179 eur za tonu. V tomto dobývacom priestore v súčasnosti prebieha aj ťažba. “Vo východnom pokračovaní ložiska Banská Hodruša bola potvrdená prítomnosť mineralizovanej zóny. Overených a vypočítaných bolo 380 tisíc ton bilančných drahokovových rúd,“ spresňuje ministerstvo v správe.

Odhliadnuc od ťaženého ložiska Banská Hodruša, najpriaznivejšiu sumárnu úžitkovú hodnotu jednej tony zásob z ostatných spomínaných dobývacích priestorov má ložisko Pezinok, a to takmer 50 eur za tonu. V dobývacom priestore Pezinok sa však v súčasnosti vykonávajú likvidačné a zabezpečovacie práce v rámci útlmového programu rudného baníctva. “Perspektíva opätovnej otvárky aj vzhľadom na množstvo zásob je problematická,“ konštatuje sa v správe. Hodnota jednej tony zásob v ložiskách Kremnica a Detva – Biely vrch sa pohybuje na úrovni 20 respektíve 9 eur.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia