Slovensko je pre Ficov zákaz zisku blízko vysokej pokute

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Fico
Predseda vlády SR Robert Fico. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 15. októbra (WEBNOVINY) – Reakcie opozičných poslancov na medializované stanovisko Najvyššieho spolkového súdu Nemecka, nenechali na seba dlho čakať.

Ten podľa denníka SME rozhodol, že sa nebude zaoberať žiadosťou Slovenska o posúdenie právomoci arbitrážneho súdu, ktorý rozhodol o odškodnení majiteľa súkromnej poisťovne Union.

Slovensko mu odmietalo zaplatiť kompenzáciu za zákaz zisku zdravotných poisťovní, tvrdilo, že arbitrážny tribunál nemal právomoc rozhodovať tento spor, na nemeckom súde sa preto snažilo o zrušenie jeho verdiktu.

Podľa opozície je Slovensko bližšie k zaplateniu pokuty. Kritiku predstavitelia opozície vzniesli najmä na hlavu premiéra Roberta Fica. Počas jeho prvej vlády Slovensko zakázalo zisk zdravotných poisťovní, ktorý skončil medzinárodnou arbitrážou a rozhodnutím, že SR musí zaplatiť vlastníkovi Unionu, holandskej spoločnosti Achmea, náhradu škody 22 mil. eur a tri mil. eur za trovy konania.

Podľa Ministerstva financií SR nemecký súd nerozhodol vo veci, čo znamená, že Slovensku nevyplýva žiadna povinnosť na vyplatenie peňazí. „MF bude aj naďalej obhajovať záujmy SR. Peniaze na luxemburských účtoch sú vo vlastníctve Slovenskej republiky a budú až do riadneho ukončenia sporu,“ reagovalo ministerstvo financií.

Slovensko zaplatí aj penále

Rozhodnutie nemeckého súdu podľa podpredsedu SDKÚ-DS Viliama Novotného znížilo šance Slovenska zvrátiť prehratú arbitráž skoro na nulu. Podľa neho súčasná vláda pod vedením Roberta Fica ťahaním času a odvolávaním sa na ďalšie súdy len zvyšuje účet, ktorý budú musieť nakoniec zaplatiť občania Slovenska.

Novotný pripomenul, že okrem sumy, ktorú priznal spoločnosti Achmea arbitrážny súd, bude musieť SR zaplatiť aj penále, keďže kompenzáciu odmieta uhradiť. Sumu pritom odhaduje až na 50 mil. eur a to vrátane právnych služieb. Zákaz zisku bol podľa neho iba Ficov ideologický pokus. „On spôsobil občanom Slovenskej republiky škody vo výške desiatok miliónov eur a tvári sa, že je majster sveta a za chvíľu ide vytvárať jednu zdravotnú poisťovňu,“ vyhlásil Novotný.

Podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca ešte na utorkovom rokovaní NR SR navrhnú, aby minister financií v čo najkratšom čase podal do parlamentu správu o dopade prehratých arbitrážnych konaní so zdravotnými poisťovňami na verejné financie a o ďalších ohrozeniach v súvislosti s prípravami na jednu zdravotnú. „Považujeme za kľúčové, aby minister financií informoval národnú radu a tým aj občanov Slovenska, koľko toto zlé, škodlivé, ideologické rozhodnutie Roberta Fica stojí všetkých čestných ľudí,“ podotkol Štefanec.

Union
Foto: SITA

Premiér by sa ako právnik neuživil

Predseda hnutia Nova Daniel Lipšic tvrdí, že premiér zakázal zisk zdravotných poisťovní babráckym spôsobom. „Mne je už jasné, prečo premiér Fico musí v politike zostať, lebo ako právnik by sa neuživil. Jeho zákony, jeho postupy, sú absolútne babrácke,“ povedal Lipšic. Zároveň poukázal na to, že Achmea, ktorá vyhrala, zaplatila za právnické služby tri milióny eur, kým Slovensko až 12 mil. eur, čo je štvornásobne viac.

Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka ťažko nájsť za posledných 20 rokov jasnejšie spojenie hlúposti a arogancie. „Robert Fico je politickou katastrofou a vyzývame ho, aby podal demisiu a pratal sa kadeľahšie,“ vyhlásil Sulík. Ako pokračoval, toto je len jeden súdny spor s najmenšou poisťovňou. „Sú ešte rozbehnuté ďalšie spory, kde sú tie sumy násobne vyššie a dosahujú až miliardu eur. Toto celé ešte neskončilo, z toho ešte bude jeden veľký problém,“ povedal Sulík s tým, že vyvlastnenie poisťovní bude Slovensko stáť oveľa viac.

Fico a Zvolenská najväčšou hrozbou zdravotníctva

Zuzana Zvolenská
Foto: SITA/Marián Peiger

Predseda KDH Ján Figeľ tvrdí, že premiér v otázke zákazu zisku poisťovní konal protiústavne a protiprávne a toto všetko zaplatia občania Slovenskej republiky.

Toto je hlavná istota Smeru v oblasti zdravotníctva. Namiesto lacnejších liekov, či vyšších platov pre sestry, budeme platiť škodu za prehraté arbitráže s viacerými zdravotnými poisťovňami,“ povedal predseda KDH. Ako dodal, Fico a ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská sú najväčšou hrozbou pre slovenské zdravotníctvo.

Arbitrážny súd koncom minulého roka rozhodol, že Slovensko porušilo bilaterálnu investičnú dohodu s Holandskom pre zákaz zisku zdravotných poisťovní z roku 2007 a uložil SR povinnosť zaplatiť poisťovni Achmea náhradu škody vo výške 22 mil. eur, ako aj uhradiť 3 mil. eur za trovy konania. Keďže Slovensko odmietlo kompenzáciu uhradiť, Luxemburský súd ešte v máji tohto roka nariadil zablokovanie 29,5 mil. eur slovenských aktív, na ktoré vykonáva exekúciu vlastník Unionu.

Rozhodnutie súdu má brať do úvahy výšku pohľadávky, ktorú má Achmea voči Slovenskej republike.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel LipšicJán FigeľRobert FicoZuzana Zvolenská
Firmy a inštitúcie Union poisťovňa