Slovensku chýbajú nové elektrické prepojenia s Maďarskom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Elektrický stožiar
Foto: SITA/Igor Svítok

BRATISLAVA 24. júna (WEBNOVINY) – Slovensku chýbajú nové elektrické prepojenia s Maďarskom.

Ako uviedol v rozhovore pre portál venergetike.sk šéf Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy, a.s. (SEPS) Miroslav Stejskal, bez výstavby nových cezhraničných prepojení medzi oboma sa môže veľmi rýchlo zastaviť výstavba nových energetických zdrojov na Slovensku.

Preťažený slovensko-maďarský profil podľa neho v súčasnosti limituje aj rozvoj veľkých obnoviteľných zdrojov energií (OZE).

„Obmedzujúcim faktorom pre pripájanie nových OZE je prenosová kapacita slovensko-maďarského cezhraničného profilu, a to hlavne kvôli neustále sa zvyšujúcim neplánovaných tokom prechádzajúcim cez prenosovú sústavu Slovenska. Z tohto zistenia priamo vyplýva, že obmedzenie sa netýka len OZE, ale aj zdrojov elektriny s inými technológiami výroby,“ povedal Stejskal.

V súčastnosti sa dováža len malé množstvo elektriny

V súčasnosti je slovenská prenosová sústava podľa Stejskala prakticky vybilancovaná a dováža sa len malé množstvo elektriny.

„Prenosové kapacity sú väčšinu roka obsadzované tokmi elektriny zo severu Európy smerom na juh, respektíve juhovýchod. Dochádza teda k zaťažovaniu spomínaného slovensko-maďarského profilu. Dnes sme vplyvom rôznych okolností v určitých okamihoch na hranici dostupných prenosových kapacít, a teda bez nevyhnutných rezervných kapacít,“ dodal Stejskal.

SEPS podľa neho podniká kroky na posilnenie tohto profilu. „Máme pripravené technické riešenie na odstránenie spomínaného úzkeho miesta, ktoré obmedzuje pripájanie ďalších nových zdrojov elektriny do elektrizačnej sústavy SR. Týmto riešením je posilnenie slovensko-maďarského profilu v západnej a strednej časti prenosovej sústavy Slovenska. Termín realizácie bude závislý hlavne od dohody na konkrétnych podmienkach spolupráce s maďarským prevádzkovateľom prenosovej sústavy,“ doplnil Stejskal s tým, že predbežne sa tento termín odhaduje do roku 2016.

Slovensko má problém s neplánovanými tokmi elektriny

Elektrina
Foto: SITA/AP

Slovenská prenosová sústava má v ostatných mesiacoch problémy najmä s neplánovanými tokmi elektriny, ktoré vznikajú pre cezhraničné transakcie uzavreté v rámci spoločnej nemecko-rakúskej obchodnej zóny.

„Elektrina v rámci zmienených prenosových sústav tečie v súlade s fyzikálnymi zákonmi cestou menšieho odporu. S ohľadom na úzke miesta vnútri elektroenergetickej infraštruktúry Nemecka a Rakúska tečie v tomto prípade elektrina cez prenosové sústavy okolitých štátov, najmä v Českej republike a v Poľsku, a následne aj cez Slovensko a Maďarsko na Balkán, prípadne do Rakúska,“ vysvetlil Stejskal.

Podľa neho ide často o elektrinu vyrábanú veternými elektrárňami, čiže zdrojmi s nestabilnou výrobou v závislosti na intenzite vetra. Problém s neplánovaným tokmi elektriny sa snaží SEPS vyriešiť spoločne so susednými krajinami.

“Verejnosť chcem ubezpečiť, že vyvíjame maximálne úsilie preto, aby sa problém vyriešil systémovo a bez dopadu na slovenských spotrebiteľov vo forme vyšších platieb za koncovú spotrebu elektriny v budúcnosti. Rovnako môžem povedať, že naša spoločnosť má pripravené operatívne riešenia možných krízových situácií, a teda aj preťažovania prenosovej sústavy,“ konštatoval Stejskal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať