Podľa Smeru sa na Slovensku zdražuje najviac

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Fico
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 3. januára (WEBNOVINY) –

Medziročná inflácia

Medziročná inflácia na Slovensku meraná harmonizovaným indexom Európskej únie (HICP) bola v novembri minulého roka vyššia v porovnaní s priemerom za eurozónu aj v porovnaní s priemerom za celú Európsku úniu.

V eurozóne sa ceny oproti rovnakému mesiacu roka 2010 zvýšili o 3 %, v rámci celej EÚ o 3,4 %, ale na Slovensku bol rast až na úrovni 4,8 %.

V tomto roku by sa malo tempo rastu cien zmierniť. Dôvodom bude aj skutočnosť, že z medziročnej inflácie vypadne zvýšenie dane z pridanej hodnoty.

Svoju úlohu zohrá aj očakávané hospodárske spomalenie, ktoré by takisto malo vplývať na pomalší rast cien. Napriek pokračovaniu rastu cien energií tak analytici pre rok 2012 predpovedajú infláciu na úrovni 2,3 %.

Slovensko by sa podľa predsedu strany Smer-SD Roberta Fica malo vrátiť k zdravej regulačnej politike.

Podľa Fica je totiž jedným z hlavných dôvodov nárastu cien na Slovensku v minulom roku zlyhanie vlády Ivety Radičovej v regulačnej politike.

Smer-SD chce v prípade úspechu v predčasných parlamentných voľbách vrátiť do platnosti zákon, ktorý umožní predkladať návrhy na zvyšovanie cien valným zhromaždeniam spoločností, a nie ich predstavenstvám. V súčasnosti totiž podľa Roberta Fica štát nemá šancu kontrolovať, či cenový návrh bude alebo nebude podaný.

Zriadenie analytického oddelenia

Ako druhý krok chce Smer presadiť návrat ministerstva hospodárstva do cenových konaní a ako ďalšie opatrenie avizuje strana zriadenie analytického oddelenia v rámci ministerstva, ktoré by sledovalo vývoj na trhu a vzťah regulačného orgánu a monopolov.

Smer-SD avizuje aj znovuzavedenie zákona o obchodných reťazcoch, ktorý by mal regulovať neprimerané podmienky v obchodných vzťahoch. „My sa opäť vrátime k zákonu, ktorý bude regulovať správanie sa obchodných reťazcov,“ vyhlásil na utorňajšej tlačovej besede Robert Fico.

Rovnako chce strana zanalyzovať aj možnosť opätovného zavedenia zníženej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na predaj výrobkov z dvora, ktorá bola na úrovni 6 %.

Rezort hospodárstva sa bráni

Rezort hospodárstva sa však voči vyjadreniam predstaviteľov strany Smer-SD ostro ohradil. Ministerstvo pripomína, že rozhodnutie o zvýšení cien elektrickej energie, plynu a tepla prijal Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), na čele ktorého stojí už štyri roky v rozpore so zákonom nominant strany Smer-SD Jozef Holjenčík.
Nakupovanie
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

„Ministerstvo hospodárstva SR sa preto ostro ohradzuje voči tvrdeniam predstaviteľov strany Smer-SD o zodpovednosti súčasnej vlády za neúmerne vysoké ceny energií,“ uviedlo ministerstvo v reakcii na tvrdenia opozičných politikov.

Ministerstvo hospodárstva (MH) považuje zároveň za nepochopiteľné oznámenie predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka, že počas roka môžu ceny elektrickej energie opäť klesnúť, pretože na ich zvýšenie MH SR nevidelo dôvod.

„Je preto otázne, či sa na zvýšení cien energie pred parlamentnými voľbami, a ich možnom následnom poklese po voľbách, nemôžu podieľať okrem odborných argumentov aj politické kalkuly predstaviteľov strany Smer-SD,“ uvádza rezort.

Ministerstvo hospodárstva je podľa zverejneného stanoviska rovnako znepokojené snahou Smeru-SD vrátiť späť do platnosti zákon o predkladaní cenových návrhov obchodných spoločností s majetkovou účasťou štátu. „MH SR je presvedčené, že tento zákon výrazne zasahoval do cenovej politiky energií pre domácnosti,“ konštatuje rezort s tým, že má zo zákona aj naďalej možnosť pripomienkovať návrhy cenových rozhodnutí ÚRSO, čo aj využíva.

Najviac sa zdražuje na Slovensku

Okrem zlyhania v regulačnej politike prispeli podľa Roberta Fica k minuloročnému nadpriemernému rastu cien aj opatrenia v daňovej politike. Vláda podľa Smeru prispela k rastu cien dočasným zvýšením dane z pridanej hodnoty od začiatku roku 2011 na 20 % či zvýšením spotrebných daní. „Najviac v celej Európskej únii, v celej eurozóne, sa zdražuje na Slovensku,“ vyhlásil Fico.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jozef HoljenčíkRobert Fico
Firmy a inštitúcie SMER-SD