Americký Senát zmietol zo stola nový návrh na navýšenie dlhu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vlajka
Foto: SITA/AP

WASHINGTON 30. júla (WEBNOVINY) – Návrh zákonodarcov Republikánskej strany na krátkodobé navýšenie dlhového stropu Spojených štátov v piatok podľa očakávaní neprešiel americkým Senátom, kde máji väčšinu demokrati.

Proti návrhu republikánskeho predsedu Snemovne reprezentantov Johna Boehnera hlasovalo 59 zákonodarcov, podporilo ho 41 senátorov. Stalo sa tak aj napriek tomu, že návrh krátko predtým prešiel Snemovňou reprezentantov, v ktorej dominujú republikáni.

Boehnerov návrh zákona počítal s krátkodobým navýšením dlhového limitu o 900 miliárd dolárov, zároveň ale obsahoval škrty vo verejných výdajoch vo výške 917 miliárd dolárov v nasledujúcich desiatich rokoch. Navýšenie by ale vystačilo len na niekoľko mesiacov. Demokrati preto uprednostňujú dlhodobé riešenie a škrty vo výške 2,2 miliardy dolárov. Návrh obsahoval plán so zvýšením stropu pre dlh krajiny v dvoch krokoch. V prvom by vláde poskytol peniaze do konca roka, v druhom potom na ďalšie obdobie.

Väčšie šance má Reidov plán

Biely dom vkladá väčšie nádeje do návrhu šéfa demokratickej väčšiny v Senáte Harryho Reida. Ten by americkej vláde poskytol peniaze až po nadchádzajúce prezidentské voľby v novembri 2012. Podľa Obamu ide o dobrý základ pre kompromis, ku ktorému vyzval obe strany. Informovala o tom stránka Akcie.sk.

Prezident Barack Obama vyzýva demokratov i republikánov, aby v Senáte našli spoločnú pôdu pre plán, ktorý môže získať podporu oboch strán v snemovni. Pre plán, ktorý prezident môže podpísať do utorka,“ uviedol Biely dom. Nádej na riešenie zložitej situácie je tak stále malá aj napriek tomu, že na dohodu už ostáva veľmi málo času.

Obama prudko stráca podporu u verejnosti

Pozície oboch strán pritom v súčasnosti nie sú príliš vzdialené. Ich návrhy obsahujú úspory v zhruba rovnakej výške, a to 2,4 miliardy až tri miliardy dolárov počas desiatich rokov. Zároveň nepočítajú so zvyšovaním daní, ktoré demokrati dlho požadovali a republikáni kategoricky odmietali. Otázkou je, či obe strany nájdu cestu ku kompromisu. Americká verejnosť je však so súčasným vývojom situácie stále nespokojnejšia. Ostatný prieskum Gallupovho ústavu napríklad ukázal, že Obamu podporuje len 40 percent Američanov, Boehnera ešte menej.

S pochopením sa nestretla ani piatková iniciatíva šéfa Bieleho domu na sociálnej sieti Twitter, cez ktorú v početných príspevkoch vyzýval Američanov k zvýšeniu tlaku na svojich zástupcov v Kongrese. Prezidentov účet si potom odhlásilo okolo 30-tisíc zo zhruba deviatich miliónov odberateľov.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack Obama