Sociálna poisťovňa uvažuje o prenájme 88 vozidiel

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sociálna poisťovňa

BRATISLAVA 13. mája (WEBNOVINY) – Sociálna poisťovňa uvažuje o tom, že by si formou operatívneho lízingu prenajala 88 vozidiel. Na tlačovej besede o tom informoval generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Ľuboš Lopatka. Poisťovňa by tým podľa neho na vozový park vynaložila približne 530,5 tis. eur ročne, čo by bolo asi o 5 tis. eur menej ako v súčasnosti. Na prípadnú kúpu 88 nových vozidiel by pritom poisťovňa podľa jej šéfa potrebovala vynaložiť 1,3 mil. eur.

„Tento spôsob sa zatiaľ nevyskytuje v štátnej ani verejnej správe,“ uviedol Lopatka k prenájmu vozidiel formou operatívneho lízingu. Vidí však priestor na to, aby operatívny lízing pri vozovom parku využívali aj iné verejné a štátne inštitúcie. Sociálna poisťovňa sa podľa neho chce sústrediť na hlavný predmet svojej činnosti, ktorou je sociálne poistenie. „Nechceme mať osobnú dopravu so správou a starať sa o údržbu vozového parku,“ povedal. Prenájom vozového parku pritom podľa neho umožňuje flexibilne znižovať počet využívaných vozidiel vzhľadom na pokles počtu zamestnancov. „Toto je správne rozhodnutie, ktoré urobí bežná spoločnosť privátneho typu,“ upozornil. Prenájmom vozidiel sa podľa neho nezvýšia náklady poisťovne na vozový park. „Robíme to s dobrým úmyslom,“ povedal Lopatka.

Ak by sa poisťovňa podľa neho rozhodla ísť touto cestou, v prvom kroku by to znamenalo „vysúťaženie“ lízingovej spoločnosti. Tá by do svojej správy prevzala 31 v súčasnosti neodpísaných vozidiel a prenajala by poisťovni 57 ďalších vozidiel. Poisťovňa by súčasne znížila počet vozidiel, ktoré využíva, zo 119 na 88. Návrh na využitie operatívneho lízingu pri riešení vozového parku chce šéf Sociálnej poisťovne predložiť na júnové rokovanie dozornej rady poisťovne. „Ak sa s tým dozorná rada stotožní, tak tento zámer chceme zrealizovať,“ uviedol.

V súčasnosti má Sociálna poisťovňa 119 vozidiel, z ktorých je 88 účtovne odpísaných. Priemerný vek vozidla je 7 rokov a priemerný počet najazdených kilometrov na jedno vozidlo 167 tisíc. Ročné náklady na prevádzku vozového parku poisťovne vlani dosiahli 535,8 tisíc eur.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľuboš Lopatka
Firmy a inštitúcie Sociálna poisťovňa