Sociálni partneri sa dohodli na nadčasoch aj odstupnom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico sociálne
Premiér SR Robert Fico (vľavo) počas rokovania Rady solidarity a rozvoja SR. Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 10. augusta (WEBNOVINY)- Sociálni partneri vyriešili problematiku súbehu odstupného a výpovednej doby ako aj problematiku nadčasovej práce.

Uviedol to v piatok premiér Robert Fico po rokovaní Rady solidarity a rozvoja, ktorá zasadala k Zákonníku práce. Po novom by tak nárok na odstupné vznikol len tomu zamestnancovi, ktorý odpracoval vo firme viac ako dva roky.

V prípade, že človek pracuje u jedného zamestnávateľa 20 a viac rokov, jeho odstupné by malo byť navýšené o jeden mesiac.

Sociálni partneri sa zároveň dohodli na 150 hodinách nadčasovej práce. Ako dovysvetlil minister práce sociálnych vecí a rodiny Ján Richter, odborári však požadujú, aby v takomto prípade bola zvýšená odmena za nadčasovú prácu. O tomto bode podľa vyjadrenia ministra budú ešte rokovať.

Nedoriešené v rámci novely Zákonníka zostávajú ďalšie štyri okruhy zásadných tém. Týkajú sa definície závislej práce, reťazenia pracovných pomerov na dobu určitú, reprezentatívnosti odborovej organizácie a možnosti zhoršiť podmienky zamestnancov kolektívnou zmluvou.

Kompletný návrh novely Zákonníka práce by mal Richter predložiť 22. augusta na výjazdovom rokovaní vlády s tým, že ešte dva dni predtým zasadne tripartita. Zákonník by mal nadobudnúť účinnosť 1. januára budúceho roka.

Dal som sociálnym partnerom ponuku. Ak sa ukáže po schválení novelizácie Zákonníka práce, že ktorékoľvek ustanovenie Zákonníka práce by v krízovom čase mohlo byť prekážkou, sme pripravení okamžite prehodnotiť takéto rozhodnutie a pristúpiť k prípadnej zmene. To je oficiálna ponuka,“ ukončil Fico.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján RichterRobert Fico