SR sa pridá k rámcovej dohode, peniaze ešte nedá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico
Predseda vlády Robert Fico (v popredí) počas mimoriadneho rokovania sociálnych partnerov Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 7. mája (WEBNOVINY) – Slovensko prostredníctvom ministra financií Jána Počiatka pristúpi k rámcovej dohode všetkých krajín eurozóny, na základe ktorej by sa mal aktivovať mechanizmus poskytnutia bilaterálnych pôžičiek Grécku. Ako uviedol na piatkovej tlačovej besede po rokovaní so sociálnymi partnermi premiér Robert Fico, podpisom tejto dohody sa však ešte Slovensko definitívne nezaviaže poskytnúť pôžičku Grécku. Podľa Fica rámcovú zmluvu už okrem Slovensko podpísali všetky ďalšie členské krajiny eurozóny. „Udalosti naznačujú, že situácia okolo eurozóny je veľmi vážna. V danej situácii je úplne zrejmé, že eurozóna musí zabrať. Slovensko nemá záujem brániť ostatným členským štátom, aby poskytli tieto pôžičky. Zdá sa, že finančný mechanizmus je jedinou cestou, ako garantovať finančnú stabilitu eurozóny. Takáto zmluva, ktorú podpíše minister financií, podlieha ešte ratifikácii Národnej rady SR,“ uviedol Fico. Podľa neho touto zmluvou by sa mal zaoberať už nový parlament, ktorý vznikne po júnových parlamentných voľbách.

Premiér Fico na piatkovom summite oznámi svojim partnerom, že Slovensko podporí mechanizmus poskytnutia bilaterálnych pôžičiek Grécku, avšak sa k nemu zatiaľ nepridá, pokiaľ o tom nerozhodne slovenský parlament. „Ratifikačný proces Národnej rady bude významne ovplyvňovaný aj opatreniami, ktoré grécky parlament prijme v najbližších týždňoch,“ zdôraznil Fico.

Na piatkovom stretnutí so sociálnymi partermi a zástupcami bankového sektora prevládal podľa premiéra názor, že finančná pôžička Grécku je jediné možné racionálne rozhodnutie. Podľa jeho slov ide o finančnú stabilitu celej eurozóny a aj o to, či sa budú znehodnocovať vklady občanov v bankách. Slovensko podľa Fica nemá žiaden záujem brániť ostatným členským štátom eurozóny v poskytnutí pôžičky Grécku.

Postup vlády v otázke spoluúčasti Slovenska na finančnej pomoci Grécku kritizuje opozícia. Kabinet sa podľa nej snaží pri gréckej otázke obísť slovenský parlament a prijíma v Bruseli záväzky, na ktoré nemá od zákonodarného zboru mandát. Minister financií Ján Počiatek však tieto obvinenia odmieta a tvrdí, že zatiaľ sa v Bruseli dohadovali len rámce, za ktorých sa má finančná pomoc pre Grécko aktivovať. Diskutovať o pôžičke Grécku v parlamente bude preto podľa Počiatka možné až vtedy, ak budú známe všetky detaily, ktoré sa jej budú týkať. Opozičné strany však už do NR SR v stredu predložili podpisy so žiadosťou o zvolanie mimoriadnej schôdze, ktorá by mala byť zvolaná do siedmich dní.

Slovenský parlament by však podľa premiéra Roberta Fica mal ratifikovať pôžičku pre Grécko až keď krajina príjme konkrétne opatrenia a v pléne slovenského parlamentu bude racionálny prístup poslancov. Aktivity opozície pritom premiér označil za „obyčajnú hru“. Schválenie pôžičky si podľa ministra financií Jána Počiatka vyžiada novelizáciu dvoch zákonov a samotnú ratifikáciu zmluvy o pôžičke. Minister financií zároveň na piatkovej tlačovej besede zdôraznil, že finančnú pôžičku Grécku ako najvýhodnejšie riešenie s potenciálne najnižšími nákladmi označila aj Európska centrálna banka. „Tu nejde o Grécko, tu ide o stabilitu eurzóny,“ konštatoval v súvislosti s pôžičkou Počiatek s tým, že ak by Slovensko zablokovalo rámcovú dohodu všetkým krajín eurozóny, mohlo by „odpísať euro“.

Grécky parlament vo štvrtok prijal rámcový balík úsporných opatrení a splnil tak podmienku na to, aby mohli Atény začať čerpať pôžičky. Na aktivácii mechanizmu finančnej pomoci dlhmi decimovanému Grécku sa štáty eurozóny dohodli minulý týždeň. Podľa tejto dohody by po naplnení podmienok malo do Grécka putovať na vykrytie dlhu v trojročnom období spolu 110 mld. eur, z čoho majú 80 mld. eur poskytnúť krajiny eurozóny a zvyšných 30 mld. eur Medzinárodný menový fond. Na Slovensko z tejto sumy pripadá čiastka vyše 800 mil. eur.

O ďalšom postupe v gréckej otázke budú v piatok rokovať šéfovia vlád a štátov eurozóny na mimoriadnom summite v Bruseli. Slovensko je podľa premiéra Roberta Fica pripravené podporiť okrem pôžičky pre Grécko aj ďalšie posilnenie rozpočtového dozoru na jednotlivými krajinami, či sprísnenie sankcií v prípade porušenia pravidiel.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján PočiatekRobert Fico