Štát a Železnice SR si započítajú vzájomné pohľadávky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze, euro
Foto: atitok.hu

BRATISLAVA 18. mája (WEBNOVINY) – Štát a Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) si započítajú vzájomné pohľadávky, rozhodla v stredu vláda na návrh ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS). Správca železničnej infraštruktúry má voči štátu pohľadávky za časť nekrytých strát zo zmlúv o prevádzkovaní dráh za uplynulé štyri roky. Štát pritom poskytol ŽSR pred dvoma rokmi zo štátnych finančných aktív návratnú výpomoc v objeme 69,91 mil. eur na zmiernenie dopadov hospodárskej krízy. Nesplatená časť tejto pôžičky po zohľadnení úrokov a ďalších faktorov predstavuje k 31. máju tohto roka 75,55 mil. eur. Podľa zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z roku 2004 štátne finančné aktíva možno znížiť len na základe rozhodnutia vlády. Započítanie pohľadávok ŽSR voči štátu je súčasťou Programu revitalizácie železničných spoločností, ktorý vláda schválila 16. marca.

Ministerstvo financií v spolupráci s ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja pripravilo a vykonalo štyri opatrenia na realizáciu vzájomného započítania pohľadávok štátu a ŽSR. Ministerstvo dopravy vykonalo evidenciu záväzkov voči ŽSR a poslalo ju ministerstvu financií. Obe ministerstvá po overení záväzkov a obojstrannom odsúhlasení uzavreli zmluvu o prevode správy záväzkov SR voči ŽSR. „Zmluvou sa bezplatne previedla správa záväzkov na ministerstvo financií, aby ako preberajúca strana mohlo zabezpečiť následné vysporiadanie vzájomných pohľadávok štátu na jednej a ŽSR na strane druhej. Súčasne ministerstvá uzavreli i zmluvu o prevode správy pohľadávky štátu voči ŽSR,“ informovalo ministerstvo financií. Zmluvy sú zverejnené v Centrálnom registri zmlúv.

Po overení výšky záväzkov pripravilo ministerstvo financií so ŽSR dohodu o započítaní vzájomných pohľadávok zmluvných strán, uzatvorenú podľa zákona o správe majetku štátu z roku 1993 a Občianskeho zákonníka. Dohoda bude podpísaná po prerokovaní príslušného materiálu na rokovaní vlády a zverejnená na Centrálnom registri zmlúv. Vzájomné započítanie pohľadávok zmluvných strán bude znamenať zníženie štátnych finančných aktív a súčasne zníženie pasív na strane štátu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie ŽSR Železnice Slovenskej republiky