Štát zaplatí za bezpečnosť na vlakových priecestiach milióny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Priecestie
Foto: Ilustračné foto: SITA

BRATISLAVA 21. augusta (WEBNOVINY) – Ministerstvo dopravy plánuje na zvýšenie úrovne bezpečnosti na železničných priecestiach v rokoch 2014 až 2020 použiť 2 mil. eur ročne, čo je spolu 14 mil. eur.

Dosiahnuť to chce znížením počtu nezabezpečených priecestí, zvýšením úrovne zabezpečenia vybraných priecestí rekonštrukciou existujúcich zabezpečovacích zariadení, ako aj nahradením úrovňového križovania železničnej trate a cesty mimoúrovňovým na vybraných priecestiach a tiež prijatím zmien v legislatíve.

Počíta s tým Komplexný program riešenia problematiky železničných priecestí, ktorý predložil minister dopravy Ján Počiatek a v stredu schválila vláda.

Zastarané priecestia

Vlak nedal vodičovi žiadnu šancu
Foto: SITA/KRPZ Trenčín

Znížiť počet nezabezpečených zariadení sa kabinet zaviazal vo svojom programe.

„Vzhľadom na potrebu znižovať počet obetí zrážok na železničných priecestiach sme pripravili opatrenia, ktoré pomôžu tento problém vyriešiť. Na Slovensku je vyše dvetisíc železničných priecestí, z toho približne polovica je zabezpečená,“ informoval v stredu agentúru SITA hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Aj na zabezpečených priecestiach sú však zastarané zariadenia.

Ministerstvo dopravy chce budovať nové zabezpečovacie zariadenia na najfrekventovanejších nezabezpečených priecestiach a rušiť najmenej frekventované priecestia, kde nie je možné zvýšiť ich bezpečnosť.

„Uvedomujeme si, že tieto opatrenia nie je možné robiť bez finančného krytia, preto na tieto opatrenie chceme už od budúceho roka až do konca roka 2020 dávať dva milióny eur ročne. Celá táto suma bude vyčlenená z rozpočtu ministerstva dopravy,“ dodal Kóňa.

Najlepším riešením je podľa neho budovanie mimoúrovňových priecestí, ktoré sa budujú na všetkých modernizovaných tratiach v železničnom koridore od Bratislavy až po Žilinu. Na túto úpravu sa využívajú peniaze z Európskej únie.

Za štátne

Peniaze, euro

Peniaze na zvýšenie bezpečnosti na železničných priecestiach budú použité v rámci výdavkov na modernizáciu a rozvoj železničnej dopravnej cesty, resp. vlastných výdavkov Železníc Slovenskej republiky (ŽSR).

Štátny správca železničnej infraštruktúry projekty zvyšovania bezpečnosti na železničných priecestiach realizuje. V súčasnosti je na Slovensku 2 160 priecestí, z nich je 1 088 zabezpečených a 1 072 nezabezpečených.

V sieti ŽSR je 904 zastaraných typov zabezpečovacích zariadení, z ktorých má 175 do dvadsať rokov, 486 nad dvadsať rokov, 181 okolo šesťdesiat rokov a 62 sedemdesiat rokov.

Z celkového počtu nezabezpečených priecestí je viac než 80 % na vedľajších tratiach a tieto priecestia bránia zvýšeniu traťovej rýchlosti.

V minulom roku sa na železničných priecestiach stalo 50 nehôd s 21 usmrtenými a 15 ťažko zranenými osobami. Počet nehôd bol oproti roku 2011 rovnaký, pribudlo však deväť usmrtených a jeden ťažko zranený. Takmer všetky prípady zavinili účastníci cestnej dopravy.

Na priecestiach zabezpečených ručne obsluhovanými mechanickými závorami bez svetelnej signalizácie vlani nevznikla žiadna nehoda. Na svetelných priecestiach bez závor sa stalo 24 nehôd s deviatimi usmrtenými a dvanástimi ťažko zranenými, na nezabezpečených zariadeniach zaznamenali šestnásť nehôd, pri ktorých zomrelo šesť a ťažko sa zranili dvaja ľudia, a na svetelných priecestiach so závorami bolo desať nehôd so šiestimi mŕtvymi a jedným ťažko zraneným.

Za prvých šesť mesiacov tohto roku sa na železničných priecestiach podľa rezortu dopravy stalo 25 nehôd, pri ktorých šesť osôb zahynulo a osem sa ťažko zranilo. „Z pohľadu nehodovosti na priecestiach sa javí ako kritický najmä zvyk vodiča podceňovať nebezpečenstvo na jemu známom priecestí v blízkosti domova. V dôsledku presvedčenia, že vo svojom okolí dobre pozná pomery, často riskuje,“ povedal minister Počiatek.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Počiatek