Štát nikdy nepustí Cargo z rúk, tvrdí Robert Fico

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rušeň, Cargo
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 29. júna (WEBNOVINY) – Železničné Cargo nikdy nebude pustené z rúk štátu, vyhlásil v dnešnej diskusnej relácii Rozhlasu a televízie Slovenska Sobotné dialógy premiér Robert Fico (Smer-SD).

Vstup partnera je podľa jeho slov možný, ale nikdy sa táto vláda nerozhodne tak, aby túto nákladnú železničnú spoločnosť stratila.

Nikdy neurobíme takú privatizáciu, ako urobila Dzurindova vláda, že v najlukratívnejších a najpodstatnejších firmách sme stratili kontrolu nad podnikmi,“ povedal Fico.

Vláda v súčasnosti nemá podľa Fica také možnosti ako v rokoch 2006 – 2010, kedy Cargu poskytla pôžičku. Prichádzajú preto rôzne návrhy, ako spoločnosť zachraňovať. Minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) prišiel s návrhom, podľa ktorého má Cargo vytvoriť tri dcérske spoločnosti pre manažment parku nákladných vozňov, údržbu a opravy rušňov a vozňov a realizáciu intermodálnej prepravy. Návrh opatrení ministerstva dopravy počíta s postupným oddlžením Carga pomocou využitia časti získaných finančných prostriedkov z odpredaja časti majetkového podielu v dvoch dcérskych spoločnostiach pre manažment nákladných vozňov a realizáciu intermodálnej prepravy.

Job Expo 2013
Foto: SITA/Martin Havran

Do roku 2016 sa má zadlženie spoločnosti znížiť na úroveň 30 percent v porovnaní so stavom koncom roku 2012.

Výnos z odpredaja majetkového podielu v dcérskych firmách má byť použitý na zníženie dlhu najmä voči bankám, lízingovým spoločnostiam, ministerstvu financií a Železniciam Slovenskej republiky.

Na základe spomínaných opatrení by malo Cargo byť schopné generovať dostatok prostriedkov na rozvoj ľudských zdrojov, významnú obnovu techniky a technológií.

Fico hovorí, že sa stále rokuje aj s Poľskom a Českou republikou o fúzii. Je toho názoru, že v čase krízy je Cargo postihnuté v tom, že bez hospodárskeho rastu nie je vo vagónoch ani čo voziť. „Ja odmietam riešiť krízu tak, že pošleme na ulicu dvetisíc, tritisíc alebo štyritisíc ľudí,“ hovorí premiér.

Cargo mohlo Slovensko predať v roku 2006 za 13,8 miliardy korún (460 miliónov eur), súťaž vypísala druhá vláda Mikuláša Dzurindu. Pre principiálny nesúhlas šéfa Smeru-SD Fica sa predaj neuskutočnil. Firme sa neskôr nedarilo a počas prvej Ficovej vlády v roku 2008 dostala od kabinetu pôžičku vo výške 166 miliónov eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján PočiatekRobert Fico
Firmy a inštitúcie Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s.