Súčasné sadzby ECB sú pre eurozónu vhodné, tvrdí Coeure

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
ECB, euro
Foto: SITA/AP

ŽENEVA 10. októbra (WEBNOVINY) – Úrokové sadzby Európskej centrálnej banky (ECB) sú „vhodné pre eurozónu ako celok“. V stredu to povedal predstaviteľ ECB Benoit Coeure.

Výhľad slabého hospodárskeho rastu podľa jeho slov podporuje ECB v tom, aby bola pripravená uvoľniť politiku v prípade, že to bude potrebné.

ECB v júli vyhlásila, že ponechá úrokové sadzby na nízkej úrovni „dlhší čas“. ECB tak porušila svoje tradičné pravidlo, podľa ktorého sa nevyjadrovala k budúcemu vývoju úrokových sadzieb.

Hlavná úroková sadzba ECB je v súčasnosti na úrovni 0,5 %. „Cieľom zníženia krátkodobých úrokových sadzieb ako aj cieľom signálov, že ECB je ochotná držať úrokové sadzby nízko dlhší čas, bolo znovu aktivovať reálnu ekonomiku a vyhnúť sa deflačným tlakom“ povedal Coeure.

Zotavenie v eurozóne pokračuje podľa očakávaní, tvrdí ECB

Hospodárske zotavenie eurozóny po rekordne dlhej recesii pokračuje očakávaným tempom. Uviedla to vo štvrtok Európska centrálna banka (ECB).

Tá minulý mesiac ponechala kľúčovú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni 0,5 % a vyhlásila, že je pripravená použiť všetky dostupné nástroje, aby zabránila neoprávnenému rastu úrokových sadzieb na peňažných trhoch.

Aktuálne ukazovatele dôvery potvrdzujú, že aktivita v ekonomike menovej únie sa postupne zotavuje z nízkych úrovní, uviedla banka vo svojom septembrovom bulletine.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie ECB Európska centrálna banka