Sulík a Galko chcú štátne autá nakupovať do 40-tisíc eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Schôdza vlády SR
Minister kultúry SR Marek Maďarič prichádza na rokovanie 66. schôdze vlády SR. Bratislava, 3. júl 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 12. októbra (WEBNOVINY) – Funkcionári štátnych i samosprávnych inštitúcií a podnikov by mali jazdiť na autách, ktorých cena nie je vyššia ako 40-tisíc eur.

Navrhujú to v novele zákona o cenách nezaradení poslanci Richard Sulík a Ľubomír Galko.

„Výška navrhnutého cenového stropu zohľadňuje nielen skutočnosť, že osobné motorové vozidlo by malo zodpovedať spoločenskému statusu zastávanej funkcie, ale aj skutočnosť, že jeho cena by mala rešpektovať aj možnosti štátneho rozpočtu a životnú úroveň väčšiny obyvateľstva,“ argumentujú Sulík a Galko.

Zavedenie cenového stropu pre nákup osobných motorových vozidiel považujú predkladatelia za prejav politickej slušnosti voči daňovníkom, z prostriedkov ktorých sa tieto vozidlá kupujú. Opoziční poslanci tak chcú zabrániť nákupom neodôvodnene drahých osobných motorových vozidiel zo strany dosadených alebo zvolených funkcionárov subjektov štátnej správy a územnej samosprávy, respektíve štátnych podnikov.

„Predložený návrh okrem stanovenia vyššie uvedeného limitu umožňuje Ministerstvu financií SR, po získaní súhlasu vlády, udeliť výnimku z uvedeného zákonného stropu v niektorých špecifických prípadoch, kedy je prekročenie tohto limitu nevyhnutné z dôvodov hodných osobitného zreteľa, za ktoré návrh zákona považuje predovšetkým ochranu bezpečnosti štátu a štátom chránených záujmov, ochranu ústavných činiteľov a ochranu verejného poriadku,“ vysvetľujú Sulík a Galko.

Cenový strop pre nákup limuzín verejných funkcionárov presadzovala SaS aj v referende, limit 40 tisíc eur na auto podporilo 878 tisíc voličov. Referendum však bolo neplatné pre nedostatočnú volebnú účasť, zúčastnilo sa ho 22,84 percenta oprávnených voličov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľubomír GalkoRichard Sulík