Súťaž na budovu má údajne slúžiť na financovanie SDKÚ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico
Foto: Ilustračné foto SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 21. júla (WEBNOVINY) – Predseda strany Smer-SD Robert Fico si myslí, že štát bude prenájmom budovy pre sídlo daňových orgánov v Košiciach v podstate financovať stranu SDKÚ-DS. „Myslíme si v strane Smer-SD, že za touto hrou a za tým, aký má vývoj, nie je nič iné, ako financovanie SDKÚ-DS,“ povedal vo štvrtok Fico. Podľa neho štát zaplatí firme člena SDKÚ-DS na nájme viac ako by mal, a tak bude v podstate financovať najsilnejšiu koaličnú stranu.

Ficovi sa zároveň nepozdáva, že kým minister financií Ivan Mikloš aktuálny postup Daňového riaditeľstvo SR vo veci prenájmu obhajuje, premiérka Iveta Radičová mlčí. „Mlčí po tom, ako vystúpi podpredseda vlády a minister financií a obhajuje neobhájiteľné,“ vyhlásil Fico. Podľa neho existuje medzi Miklošom a Radičovou v tejto veci dohoda. Požiadali ich, aby zverejnili jej obsah. Podľa expremiéra bude pre stranu Smer-SD ohľadne ďalších krokov rozhodujúce vyhlásenie výsledkov súťaže.

Fico kritizoval aj stredajšie vyjadrenia ministra financií Ivana Mikloša

Podľa neho bolo jeho vystúpenie potvrdením toho, že SDKÚ sa stala obeťou „vnútorného klientelistického straníckeho života“. „Ivan Mikloš musí vedieť, že obhajuje prenájom, ktorý je predražený,“ tvrdí Fico. Expremiér sa ohradil najmä proti výrokom Mikloša k problému s daňou z pridanej hodnoty (DPH). „O dani z pridanej hodnoty sa nikde v súťažných podmienkach nehovorilo, ide o finančne neutrálnu vec,“ povedal Fico.

Expremiér Robert Fico kritizoval novú súťaž na prenájom budovy pre sídlo daňových orgánov v Košiciach už v stredu. Podľa neho mala byť zrušená. „Takýto prípad straníckeho klientelizmu a taká drzosť, s akou sa presadzuje prenájom súkromnej budovy (…) tu ešte snáď za posledných 10 – 15 rokov na Slovensku nebola,“ vyhlásil ešte v stredu predseda Smeru-SD Roberta Fica. Podľa ministra financií Ivana Mikloša však Fico manipuluje s číslami a zavádza verejnosť.

Daňové riaditeľstvo SR pristúpilo k opakovanému procesu výberu budovy pre daňovú správu v Košiciach hlavne z dôvodu nemožnosti posúdenia celkových ekonomických dopadov pôvodne predložených dvoch ponúk na rozpočet verejnej správy. Spoločnosť Nitra Invest totiž predložila v predchádzajúcom ponukovom konaní ponuku vo forme nájmu budovy a spoločnosť CTR business center III. formou podnájmu budovy.

„V prípade nájmu je rozdielny dosah započítania DPH na verejné financie ako v prípade podnájmu. Znamená to napríklad, že vlastník budovy je v prípade nájomného vzťahu so štátom povinný vrátiť pomernú časť nadmerného odpočtu DPH pripadajúcu na priestory prenajaté štátu, ktorú si uplatnil pri stavbe alebo rekonštrukcii budovy, čo v prípade podnájmu vlastník budovy povinný nie je,“ informovalo daňové riaditeľstvo. Rozdielnosť ekonomického nájomného a podnájomného vzťahu na rozpočet verejnej správy a súvisiaca rozdielna sila vymožiteľnosti práva pri nájomnom a podnájomnom vzťahu patrili podľa DR SR medzi hlavné dôvody pre opätovné vyhlásenie nového ponukového konania.

Pôvodné ponukové konanie na poskytnutie dlhodobého prenájmu nehnuteľnosti pre daňové orgány v Košiciach daňové riaditeľstvo v polovici júna nakoniec zrušilo a začiatkom júla zverejnilo novú výzvu na predloženie ponúk na poskytnutie dlhodobého prenájmu nehnuteľnosti. V stanovenej lehote ponuku s cieľom prenajať budovu daniarom predložila iba firma Nitra Invest s.r.o.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan MiklošIveta RadičováRobert Fico
Firmy a inštitúcie Daňový úrad Košice