Taliansko môžno bude musieť opustiť euro, varuje Berlusconi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Berlusconi
Silvio Berlusconi Foto: SITA, AP

RÍM 19. decembra (WEBNOVINY) – Taliansko možno bude nútené opustiť eurozónu, ak Európska centrálna banka (ECB) nedostane viac právomocí na zabezpečenie nižších úverových nákladov, vyhlásil v utorok bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi.

ECB by sa mala stať zdrojom núdzových úverov, dodal Berlusconi v televíznej talkshow talianskej verejnoprávnej televízie.

„Ak Nemecko nebude súhlasiť s tým, že ECB musí byť ozajstnou centrálnou bankou, ak sa úrokové sadzby neznížia, budeme nútení opustiť euro a vrátiť sa k našej vlastnej mene, aby sme si zabezpečili konkurencieschopnosť,“ povedal expremiér.

Berlusconi už v minulosti naznačoval, že existuje možnosť, že by Taliansko alebo dokonca Nemecko vystúpili z eurozóny. Väčšinou takéto vyhlásenia ale neskôr aspoň čiastočne skorigoval.

Berlusconi, ktorý tento mesiac oznámil, že do februárových volieb povedie stranu Ľud slobody (PDL) opäť on, už začal s intenzívnou kampaňou vo forme série televíznych rozhovorov. Jeho hlavný konkurent, stredoľavá Demokratická strana, v prieskumoch preferencií dosahuje 30 %, čo je o 14 percentuálnych bodov viac ako PDL.

Berlusconiho strana možno zdrží schválenie rozpočtu:

Talianska strana Ľud slobody (PDL) Silvia Berlusconiho v utorok pohrozila zdržaním schválenia štátneho rozpočtu na rok 2013. To by mohlo posunúť rezignáciu premiéra Maria Montiho a pravdepodobne aj parlamentné voľby, ktoré sa očakávajú vo februári. Informovala o tom agentúra Reuters.

Rozpočet sa mal pôvodne schvaľovať tento týždeň a Monti mal odstúpiť z funkcie hneď potom, tento scenár však vyzerá byť veľmi nepravdepodobný. „Plánujeme si vziať všetok potrebný čas na to, aby sme si zákon o rozpočte podrobne preštudovali,“ povedal reportérom líder PDL v dolnej komore parlamentu Fabrizio Cicchitto.

Stredoľavá Demokratická strana (PD), ktorá v súčasnosti vedie rebríček predvolebných preferencií s náskokom 14 percentuálnych bodov pred Berlusconiho stranou, obvinila PDL zo zdržovania. „Ich cieľom je posun volieb“ s cieľom získať viac času na kampaň, reagoval prezident dolnej parlamentnej komory Dario Franceschini.

Získanie čo i len niekoľkých dní navyše na kampaň by pre PDL mohlo znamenať zásadný rozdiel. Berlusconi, ktorý tento mesiac oznámil, že PDL opäť povedie do volieb, už začal s intenzívnou kampaňou vo forme série televíznych rozhovorov.

Jeho schopnosť presvedčiť voličov spolu s vlastníctvom viacerých médií pri tom môžu byť veľmi cenným prvkom predvolebného boja. Zdá sa však nepravdepodobné, že hra o čas by mohla spôsobiť neschválenie rozpočtu na rok 2013. Cieľom rozpočtu je zníženie daní z príjmu, ako aj zníženie štátneho deficitu a podľa talianskych zákonov musí byť schválený do konca roka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Silvio Berlusconi
Firmy a inštitúcie ECB Európska centrálna banka