Česká Telefónica poprela tvrdenia o jej možnom odpredaji

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Telefonica
Foto: SITA/AP

Na Slovensku pôsobí spoločnosť Telefónica prostredníctvom spoločnosti Telefónica Slovakia, ktorá vstúpila na slovenský trh mobilných operátorov rozhodnutím výberovej komisie Telekomunikačného úradu SR zo dňa 25. augusta 2006. V rámci medzinárodnej skupiny Telefónica patrí Telefónica Slovakia k skupine Telefónica Europe, na Slovensku pôsobí ako dcérska firma českej Telefónica Czech Republic, a.s.

BRATISLAVA 2. decembra (WEBNVINY) – Španielska spoločnosť Telefónica, ktorá je najväčšou telekomunikačnou firmou v eurozóne, údajne zvažuje predaj svojich dcérskych firiem v Českej republike a v Brazílii. Informoval o tom denník Financial Times Deutschland s odvolaním sa na zdroje zo spoločnosti.

Okrem toho uvažuje Telefónica aj o odpredaji podielov v spoločnostiach Portugal Telecom, Zon Multimedia, Hispasa a Amper. Dôvodom takýchto razantných krokov je dlh vo výške 55 mld. eur, ktorý firmu ťaží a neumožňuje jej tak investovať do nových segmentov.

Česká Telefónica predaj popiera

Tvrdenia denníka Financial Times Deutschland však vyvrátil hovorca spoločnosti Telefónica Czech Republic Hani Fargali. „Telefónica neplánuje obmedzenie ani predaj svojich aktivít v Českej republike. Naopak, spoločnosť investuje v krajine miliardy českých korún ročne,“ uviedol pre agentúru SITA Fargali.

Firma podľa neho plánuje ďalšie investície, napríklad zriadenie nového dátového centra v stredočeskom kraji v hodnote niekoľko stoviek miliónov českých korún. Spoločnosť sa chce taktiež zúčastniť tendra na frekvencie pre LTE. „Zámer zostať v regióne potvrdil začiatkom novembra aj finančný riaditeľ skupiny Telefónica Angel Vila na konferencii v Barcelone, kde vylúčil predaj nemeckej, mexickej, ako aj českej pobočky, rovnako ako aj odpredaj menšinového podielu v China Unicom,“ dodal Fargali.

Situácia sa vyhrotila pod vplyvom finančnej krízy, ktorá zvýšila úroky z dlhu španielskej firmy. V budúcom roku pritom Telefónica potrebuje na refinancovanie dlhu približne 4 mld. eur. Spoločnosť má pritom značne obmedzené zdroje na ďalšiu expanziu.

Podľa zdrojov z firmy, Telefónica chce šetriť naprieč všetkými oblasťami. Zvažuje pritom aj možnosť vstúpiť do nových obchodných sektorov, ktoré by vykompenzovali klesajúce tržby na dôležitom domácom trhu. Spoločnosť nemôže rátať ani so zlepšením situácie, keďže budúcoročné predpovede pre španielsky a britský trh sú veľmi nepriaznivé.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať