Transpetrol dal do prevádzky nový zásobník ropy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Transpetrol

TRNAVA/ BUČANY 2. júna (WEBNOVINY) – V areáli spoločnosti Transpetrol a.s. pri Bučanoch v okrese Trnava v stredu uviedli do prevádzky nádrž ropy s objemom 75 tisíc metrov kubických. Ako médiá informoval generálny riaditeľ spoločnosti Transpetrol a.s. Ivan Krivosudský, začali ju stavať v novembri a nadviazali tak na rovnakú nádrž, ktorú v areáli vybudovali v rokoch 2005 až 2008. Investícia spoločnosti dosiahla 15,5 milióna eur. Železná nádrž podľa Krivosudského spĺňa náročné technické, technologické a bezpečnostné parametre. Je krytá špeciálnou vaňou, ktorá ju chráni v prípade poškodenia – zabraňuje úniku ropy. Zásobník je vysoký približne 22 metrov a jeho priemer je viac ako 68 metrov, z vonkajšej strany sú umiestnené bezpečnostné hasiace zariadenia.

Nádrž uvádzal do prevádzky aj minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. „Tento zásobník je jeden z mnohých, ktoré treba vybudovať na území Slovenskej republiky, aby sme zabezpečili bezpečné skladovanie ropy a ropných produktov v objeme 90 dní bežnej spotreby, či vo výrobkoch alebo základnej surovine. Dáva nám to za úlohu Európska komisia. My túto kapacitu vieme naplniť, niektoré zásobníky však už nespĺňajú ekologické a ekonomické parametre, preto je potrebná ich obnova,“ uviedol. Podľa ministra v budúcnosti dobudujú a obnovia ešte tri zásobníky v rôznych staniciach na Slovensku. Dodal, že nádrž neslúži len na skladovanie ropy, ale aj na meranie jej kvality a množstva pre komerčných partnerov.

Spoločnosť Transpetrol, a.s. je strategickým podnikom slovenského hospodárstva, jej stopercentným vlastníkom je Ministerstvo hospodárstva SR. Má päť prečerpávacích staníc a ročne prepraví asi 11 miliónov ton ropy.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Transpetrol