TSS Grade s ďalšou žalobou v železničnom tendri neuspela

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
TSS Grade
Foto: tss.sk

Železničný tender

Železnice vyhlásili tender na modernizáciu trate Zlatovce – Trenčianska Teplá koncom roka 2009, ponuky štyroch skupín uchádzačov boli otvorené v marci 2010. Skanska navrhla vykonanie prác za 201 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty a TSS Grade za 245 mil. eur.

Pôvodná predpokladaná cena prác bola vyše 296 mil. eur. Stavebné práce mali byť spolufinancované z Kohézneho fondu Európskej únie a štátneho rozpočtu cez Operačný program Doprava a trvať mali tri roky a štyri mesiace.

Pre súdne spory hrozí, že uzavretie tendra sa oneskorí a modernizácia trate pri Trenčíne nezačne načas, aby mohla byť spolufinancovaná z európskych zdrojov v tomto programovom období. Železnice SR majú pre takýto prípad pripravené ďalšie projekty na modernizáciu infraštruktúry, aby využili eurofondy.

BRATISLAVA 25. novembra (WEBNOVINY) – S treťou žalobou v železničnom tendri na modernizáciu úseku Zlatovce – Trenčianska Teplá spoločnosť TSS Grade, a.s. už neuspela.

Krajský súd v Bratislave v piatok nevyhovel trnavskej firme žiadajúcej tentoraz preskúmať rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorý vlani v septembri nariadil vrátiť do súťaže jej hlavného konkurenta – skupinu Skanska.

Tohto uchádzača s najlacnejšou ponukou Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) najprv vyradili, lebo sa im nezdala jeho nízka cena, neskôr ho však opätovne zaradili do tendra.

Súd zdôvodnil zastavenie konania v predmetnej veci nedostatkom aktívnej legitimácie žalobcu. „Súd nevysvetľuje právo, súd právo aplikuje,“ odpovedal súd na spresňujúcu otázku agentúry SITA. Práva TSS Grade v tomto štádiu konania neboli podľa vyjadrenia Železníc dotknuté, a súd preto konanie zastavil.

„Rozhodnutie súdu analyzujeme,“ priblížila pre agentúru SITA Dana Hurtová zo Železníc SR. Žaloba trnavskej firmy bola spojená s návrhom ďalšieho účastníka tendra, českej spoločnosti OHL ŽS, a.s.

„Rozhodnutie súdu je jedno z ďalších, ktoré potvrdzuje skutkový a právny stav, že naša spoločnosť s najnižšou cenou je reálnym a oprávneným víťazom tohto tendra,“ reagovala pre agentúru SITA na rozhodnutie súdu riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa spoločnosti Skanska SK, a.s. Magdaléna Dobišová.

Firma TSS Grade sa doposiaľ nevyjadrila, na utorok 29. novembra zvolala tlačovú besedu, kde chce zverejniť „nové závažné fakty“ v prípade koľajového megatendra.

Trnavská firma sa v prípade železničného tendra odvolala proti rozsudku Krajského súdu v Bratislave z 29. septembra. Súd vtedy pritom plne vyhovel spojenej žalobe ŽSR, Skanska a TSS Grade a zrušil ako nezákonné rozhodnutie ÚVO z marca tohto roka, ktorý nariadil zrušenie súťaže. TSS Grade zdôvodnila odvolanie tým, že chce zabrániť možnému predčasnému podpísaniu zmluvy medzi ŽSR a Skanska.

„Spoločnosť TSS Grade rešpektuje vyslovený právny názor senátu Krajského súdu v Bratislave, ale zásadným spôsobom s ním v právnej a ani faktickej rovine nesúhlasí, pričom na ochranu svojich práv využije všetky prostriedky dané právnym poriadkom SR,“ reagovala pre agentúru SITA hovorkyňa spoločnosti Michaela Kroková.

Skanska a ŽSR sa zas odvolali proti inému rozhodnutiu toho istého súdu z 28. septembra v rovnakom tendri. Súd tým potvrdil nezákonnosť postupu ÚVO a ŽSR pri vyhodnocovaní ponúk v súťaži na obnovu trate pri Trenčíne, čím vyhovel žalobe trnavskej firmy. O odvolaniach bude rozhodovať Najvyšší súd SR. Polícia navyše vyšetruje trestné oznámenie, ktoré podal generálny riaditeľ TSS Grade Tomáš Kizek na Skanska za nekorektné informácie v tendri o referenciách jej zamestnancov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia