TTIP pomáha oživiť hospodársky rast na Slovensku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Foto: Podnikateľská aliancia Slovenska

BRATISLAVA 11. septembra (WBN/PR) – Dňa 8. júla 2013 začali zástupcovia Spojených štátov amerických a Európskej únie prvé kolo rokovaní o vytvorení zóny voľného obchodu s názvom Transatlantické partnerstvo v oblasti obchodu a investícií (TTIP). Takáto dohoda môže obom ekonomickým veľmociam priniesť nový impulz na ešte hlbšiu spoluprácu, posilnenie hospodárskeho rastu a zvýšenie zamestnanosti. Vytvorenie zóny voľného obchodu zároveň posilní pozíciu hlavnej ekonomickej zóny USA – EÚ, ktorá určuje štandardy pre celý svet. Mnohí experti a ekonómovia sa zhodujú aj v tom, že takáto dohoda môže výrazným spôsobom pomôcť ekonomikám na oboch brehoch Atlantiku v boji s krízou.

Aj Slovensko ako malá a vysoko proexportne orientovaná členská krajina EÚ má vďaka TTIP jedinečnú príležitosť podieľať sa na všetkých výhodách, ktoré takáto dohoda prináša. Z dosiaľ publikovaných štúdií na túto tému totiž jasne vyplýva, že predovšetkým nové členské krajiny s otvorenými ekonomikami môžu počítať s výrazným zvýšením rastu HDP (odhad pre SR sa pohybuje až na úrovni + 4 % HDP), vytvorením nových pracovných miest a prílevom zahraničných investícií. Daniel J. Ikenson, riaditeľ Centra Herberta A. Stiefela pre štúdium obchodných politík z Cato Institute, v tejto súvislosti povedal: „Medzi hlavné prínosy TTIP pre krajinu, akou je Slovensko, bude určite patriť zlepšenie prístupu na svetové trhy, zväčšenie objemu dostupného zahraničného kapitálu, zníženie nákladov pre dovoz surovín a vývoz komponentov a v neposlednom rade i hlbšia integrácia do procesov medzinárodného obchodu.“.

S cieľom maximalizovať prínos TTIP pre Slovensko a jeho podnikateľský sektor začína Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) v spolupráci s Veľvyslanectvom USA v Bratislave realizovať osobitný projekt s názvom TTIP – Jedinečná príležitosť na rast firiem na Slovensku (?). Cieľom ročného projektu je diskutovať s podnikateľmi i so zástupcami širšej odbornej verejnosti o výhodách a nevýhodách spoločného transatlantického trhu, hĺbkovo analyzovať dopady na slovenskú ekonomiku a podnikateľské prostredie, identifikovať hlavné riziká a hľadať možnosti ich minimalizácie.

Vlastný projekt sa bude realizovať v troch hlavných fázach. V prvej časti PAS uskutoční veľký dotazníkový prieskum medzi firmami na Slovensku zameraný na analýzu dopadu transatlantického partnerstva na ekonomiku a podnikateľské prostredie. V rámci prvej fázy PAS zorganizuje aj sedem pracovných stretnutí za okrúhlym stolom so zástupcami všetkých dotknutých podnikateľských sektorov. V druhej časti projektu PAS vypracuje komplexnú analýzu vplyvov TTIP na ekonomiku, pričom sa bude opierať o zistenia z dotazníkového prieskumu, okrúhlych stolov a zo štúdií, ktoré sa na túto tému realizovali v zahraničí. V rámci tretej časti projektu PAS predstaví výsledky analýzy podnikateľom, politikom, odbornej verejnosti a médiám a v nasledujúcich mesiacoch bude na základe výsledkov analýzy komunikovať odporúčania na maximalizáciu pozitívnych efektov TTIP pre Slovensko.

Začiatok projektu TTIP – Jedinečná príležitosť na rast firiem na Slovensku (?), ktorý je spojený s prvým pracovným stretnutím za okrúhlym stolom pre pozvaných hostí za prítomnosti Daniela Ikensona, je naplánovaný na štvrtok 12. septembra 2013.

Viac informácií o projekte: https://www.alianciapas.sk/2013/09/09/ttip/

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie PAS Podnikateľská aliancia Slovenska