Umelci a živnostníci útočia na Miklošovu reformu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Orchester
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 15. augusta (WEBNOVINY) – Umelci a živnostníci sa zjednotili v boji proti vládnemu návrhu daňovo-odvodovej reformy.

Na dôkaz toho dnes podpísali Deklaráciu o spoločnom postupe. Sú proti ďalšiemu zvyšovaniu daňového a odvodového zaťaženia.

K iniciatíve umelcov, združených v Slovenskej koalícii pre kultúrnu diverzitu (SKKD) z konca júla sa svojimi podpismi pod deklaráciu pridali počas dnešného verejného zhromaždenia aj: predseda Slovenskej živnostenskej komory Vojtech Gottschall, prezident Slovenského živnostenského zväzu Stanislav Čižmárik a prezident Slovenskej asociácie malých podnikov Vladimír Sirotka.

Podpísali sa aj predseda Grémia SKKD Pavol Kráľ a tiež Peter Zajac, predseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS), ktorej požiadavky na zmenu reformy si umelci v júli osvojili.

Deklaráciu by mali na stôl dostať všetky koaličné politické strany. Jej signatári chcú rokovať aj s predsedníčkou vlády Ivetou Radičovou a ministrom kultúry Danielom Krajcerom. Už v utorok by sa mali stretnúť s predsedom strany Most-Híd Bélom Bugárom, médiá o tom po podpise Deklarácie o spoločnom postupe informoval Pavol Kráľ, predseda Slovenskej výtvarnej únie a predseda Slovenskej koalície pre kultúrnu diverzitu.

„Nechceme z toho robiť opozično-koaličnú hru,“ zdôraznil Kráľ s tým, že „problém vzniká roky a roky sa nerieši.“ Zároveň nepovažuje „za fér hádzať všetko na túto vládu,“ lebo „všetky vlády, ktoré tu boli, sa na tom podieľali, neurobili skoro nič“. Kráľ tiež pripomenul, že pod petíciu umelcov na podporu nesúhlasu s návrhom daňovo-odvodovej reformy sa podpísalo približne 1 800 umelcov zo všetkých oblastí umeleckej tvorby – divadla, výtvarného umenia, filmu, či literatúry. No po pripojení sa živnostníkov majú plus ďalších približne 400 tisíc podporovateľov.

Hľadanie podpory u všetkých koaličných strán avizoval aj Peter Zajac. „Pokladám tento verejný prejav za veľmi dôležitý, lebo sa nám zdá, že doteraz si vlastne značná časť našej vládnej koalície nie celkom dobre uvedomuje, do čoho vstúpila,“ povedal pre agentúru SITA Zajac, ktorý tvrdí, že reforma sa týka približne jedného milióna obyvateľov. Títo ľudia „nečakajú na to, že dostanú peniaze od štátu a neotŕčajú dlane, ale si na seba zarábajú sami.“ V čase ekonomickej krízy by sa mal štát správať inak, viac šetrnejšie, no nemal by šetriť na ľuďoch, ale najmä sám na sebe, dodal pre SITA Zajac. Umelci a živnostníci veria, že majú ešte šancu návrh zákona pozmeniť.

Umelci, združení v Slovenskej koalícii pre kultúrnu diverzitu (SKKD) zverejnili svoju kritiku vládneho návrhu daňovo-odvodovej reformy na tlačovej besede 20. júla. Navrhovaná reforma podľa nich drasticky doľahne na niektoré skupiny samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO) a dôchodcov. V súčasnej podobe je pre nich reforma neprijateľná. Umelci sú najmä proti zavedeniu horného limitu na paušálne výdavky 200 eur mesačne.

Niektoré výdavky umelcov sa totiž dajú veľmi ťažko vyčísliť. Preto je podľa nich prospešné, ak existuje možnosť uplatniť si výdavky vo výške 40 % z príjmu, čo funguje v súčasnosti. Prechod SZČO na vedenie si účtovníctva a uplatňovanie si reálnych nákladov by znamenalo zvýšenie ich administratívnej záťaže. Za problém považujú aj zavedenie sociálnych odvodov na neaktívne príjmy v podobe tantiém, čo zhorší príjmovú situáciu dôchodcov.

Umelci podporujú šesť požiadaviek, ktoré vo vzťahu k reforme daní a odvodov sformulovali predstavitelia OKS. Po ich splnení by sa podľa OKS odvody pre živnostníkov nezvyšovali a pre dohodárov nezavádzali. Jednou z požiadaviek OKS je, aby sa uplatňovanie paušálnych výdavkov vrátilo do pôvodného stavu platného ku koncu vlaňajšieho polroka. Znamenalo by to nielen zachovanie 40-percentných paušálnych výdavkov, ale aj opätovné zavedenie 60-percentných paušálnych výdavkov pre remeselné činnosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan MiklošPeter Zajac
Firmy a inštitúcie OKS Občianska konzervatívna strana